Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlütom Çavuşoğluom

18.6.2022

Razgovarano je o bilateralnim odnosima, koji su u svakom sektoru na najvišem mogućem nivou, prijateljski, bratski, a u oblasti ekonomije bi mogli da budu na višem nivou.

Današnji sastanak je bio prilika da se analiziraju odnosi i potencijali za unapređenje izuzetno dobrih prijateljskih odnosa. Ocijenjeno je da u ekonomskoj oblasti postoji prostor za jačanje saradnje. Zaključenim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje, Turkiye je BiH dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve države svijeta, što predstavlja ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje, a koji se planira iskoristiti.

Razgovarano je i o regionalnim pitanjima i o stanju u Bosni i Hercegovini. Republika Turkiye igra vrlo važnu i vrlo značajnu stabilizirajuću ulogu na području cijelog Zapadnog Balkana. Republika Turkiye podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH, naš evropski put, NATO put, te unutrašnje uređenje BiH onako kako jeste. Predsjedavajući Džaferović je zahvalio i na podršci Republike Turkiye reformama koje su sprovedene unutar BiH, protivljenju blokadama i udarima na reforme, te poštovanju visokog predstavnika.

Govoreći o trilateralnom sastanku, (Turkiye – Srbija- Bosna i Hercegovina, te Turkiye – Hrvatska – BiH), predsjedavajući Džaferović je podržao sastanke, ali i naglasio da se na njima ne može razgovarati o unutrašnjim pitanjima BiH.

3 FOTO GALERIJA