Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio Rosemary DiCarlo, podsekretara Ujedinjenih naroda za političke poslove

20.6.2022

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na poteze vlasti entiteta RS kojima su u proteklom periodu dovedene u pitanje državne institucije potrebne za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Posebna pažnja posvećena je euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i značaju integracijskog procesa za stabilnost i reformski napredak.

Teme razgovora bile su i suočavanje s prošlošću i obnavljanje povjerenja u Bosni i Hercegovini. 

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je ustavna i međunarodna obaveza vlasti u Bosni i Hercegovini da poštuju presude Haškog tribunala, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova, te da najviši zvaničnici u Bosni i Hercegovini trebaju iskazivati pijetet prema žrtvama zločina i raditi na jačanju povjerenja.

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio na pomoći koju tijela i agencije Ujedinjenih naroda pružaju Bosni i Hercegovini kada su u pitanju osnaživanje mira i napredak u društvenom razvoju. 

3 FOTO GALERIJA