Saopćenja

U okviru radne posjete Republici Hrvatskoj, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas u Zagrebu sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem

16.3.2023

Tokom sastanka je razgovarano o unapređenju bilateralne i regionalne saradnje, ukupnih odnosa dvije strane, kao i o procesu evropskih integracija. Tom prilikom, predsjedavajuća Cvijanović je zahvalila sagovorniku na podršci koju Hrvatska u kontinuitetu pruža evropskom putu BiH, istakavši da u pogledu članstva u EU postoji opći konsenzus predstavnika oba entiteta i svih konstitutivnih naroda u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o realizaciji važnih infrastrukturnih projekata, poput pristupnog puta od novog mosta na Savi kod Gradiške do Okučana, kojim će saobraćajna komunikacija prema Hrvatskoj i EU biti značajno unaprijeđena.

U razgovoru sa hrvatskim premijerom, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH je još jednom izrazila zabrinutost zbog najave da bi na Trgovskoj gori mogao biti odlagan radioaktivni otpad. Predsjedavajuća Cvijanović je istakla da bi i ovo, kao i druga otvorena pitanja između Hrvatske i BiH, trebalo rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa, uzimajući u obzir obostrani interes, sa posebnim akcentom na zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva sa obje strane granice.

Ovom prilikom, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je upoznala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, te posebno naglasila važnost dijaloga sa ciljem stabilizacije političke situacije u BiH, kao i dosljednog poštovanja Daytonskog sporazuma i ustavne pozicije svih konstitutivnih naroda.

2 FOTO GALERIJA