Saopćenja

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je ambasadora Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olava Reinertsena

7.6.2023

Razgovarano je o brojnim programima i raznim oblastima saradnje između ove dvije prijateljske države.

Ambasador Reinertsen je ovom prilikom istakao punu podršku Kraljevine Norveške evropskim i evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i opredijeljenosti Norveške za intenziviranje reformskih procesa u zemlji.

Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović je iskazao zahvalnost na iskrenoj i prijateljskoj podršci Norveške Bosni i Hercegovini, kako po pitanju NATO integracija, tako i sveukupne bilateralne saradnje. Posebno je istakao značajnim to što je u ovom kompleksnom sigurnosnom okruženju upravo Kraljevina Norveška kontakt- ambasada Bosne i Hercegovine sa NATO-om.

Član Predsjedništva BiH dr. Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Tokom sastanka se razgovaralo i o efikasnosti EU misije ALTHEA u Bosni i Hercegovini, kao i važnosti dostatnih kapaciteta EUFOR-a da potpuno i kvalitetno izvršavaju svoj mandat.

Iskazana je puna spremnost da se saradnja dvije države u narednom periodu dodatno intenzivira, uključujući i obostrane posjete na najvišem nivou.