Saopćenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda dr. Dragan Čović sastao se danas u Zagrebu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Brian Yeeom

14.2.2015

Susret je bio prilika za razmjenu informacija o aktuelnostima u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu, glavne teme razgovora su bile provođenje reformi, uspostavljanje vlasti na svim nivoima u BiH i euroatlanski integracijski proces.
Dr. Čović je detaljno informisao gospodina Yeea o procesu uspostavljanja vlasti te razgovorima i dinamici aktivnosti koje se provode u vezi toga. Neophodnost bržeg uspostavljanja vlasti je preduslov za vjerodostojan pristup reformskim procesima, naročito na polju socijalne politike, ekonomije i pitanja pravne države.

Posebna pažnja je posvećena evropskom putu u kontekstu usvojene Izjave Predsjedništva BiH te daljim obavezama i prioritetima koje stoje pred vlastima Bosne i Hercegovine. Usvajanjem Izjave vrlo precizno je definisan odnos BiH prema Evropskoj uniji, naglasio je dr. Čović. Gospodin Yee je čestitao na tome te istakao kako ohrabruje odlučnost  institucija BiH za brzo provođenje reformi. Jasno je da tek slijedi teži i složeniji dio posla svih nivoa vlasti, od državnog nivoa do kantona. Odgovornost i obaveza su isključivo na domaćim institucijama vlasti ali pomoć i podrška su značajni i dobrodošli, zajednička je ocjena.

Pored navedenih reformi, kao prioriteta, izmjena Izbornog zakona te institucionalne reforme također su značajan dio reformskih procesa koji stoje pred institucijama BiH. Procese treba voditi poštujući standarde razvijenih demokratija uz uvažavanje duha BiH, njenih konstitutivnih naroda i građana, istakao je dr. Čović.

Također je razgovarano o reformi Federacije BiH sa posebnim osvrtom na procese koje je vodila američka administracija.

Gospodin Yee je, kao i u svim dosadašnjim susretima, naglasio pomoć i podršku SAD-a Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva dr. Čović se zahvalio na tome, te iskazao vjeru u nastavak dobre saradnje sa SAD-om, ambasadom SAD-a u BiH ali svakako i kroz susrete i razgovore kao što je i ovaj danas.

2 FOTO GALERIJA