Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović je u ime BiH predao zahtjev za članstvo u EU ministru vanjskih poslova Holandije Bertu Koendersu

15.2.2016

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović predao je danas u Bruxellesu, u zgradi Vijeća Evropske unije, zahtjev za članstvo BiH u EU holandskom predsjedništvu Vijeća EU.
Čović je zahtjev predao holandskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu. Svečanoj ceremoniji predaje zahtjeva prisustvovali su i Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, i Johannes Hahn, komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju.

U uvodnom obraćanju dr. Čović je rekao da mu čini posebno zadovoljstvo da, u ime žitelja BiH, njenih konstitutivnih naroda i svih građana, može reći da je BiH ispunila uslove za predaju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU.

Naglasio je da ovaj put nije bio nimalo lagan za sve u Bosni i Hercegovini, ali je podcrtao da je završeno sve ono što je obećano u posljednjih godinu dana.

BiH očekuje još mnogo obaveza koje treba ispuniti u budućem periodu, kako na vanjskopolitičkom, tako i na unutrašnjem planu. Potrebno je unaprijediti ekonomske i socijalne prilike i biti vjerodostojan na evropskom putu. Dr. Čović je kazao da je EU i NATO opredjeljenje BiH kada se radi o vanjskoj politici, te da Evropa nema alternativu.

Izrazio je očekivanje da će naša zemlja vrlo brzo dobiti pozitivno mišljenje EU kako bi ubrzanim koracima krenula u reformske procese, s ciljem sticanja kandidatskog statusa do sredine 2017. godine.

Ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders kazao je da je čin predaje zahtjeva za članstvo prvi vrlo važan korak za BiH, te ujedno pozdravio usvajanje Reformske agende i Akcionog plana u BiH. Potrebno je nastaviti s reformama, jer će to biti jedan od neophodnih uslova kako bi EU razmotrila zahtjev BiH za članstvo u EU. Čestitao je našoj zemlji i naglasio da će predsjedništvo EU učiniti sve kako bi aplikacija bila prihvaćena.

Visoka predstavnica Federica Mogherini istakla je da EU računa na BiH i da će EU našoj zemlji pomoći na tom putu. Usvajanje mehanizma koordinacije pozdravio je i evropski komesar Johannes Hahn, podcrtavši da građani BiH zaslužuju članstvo u EU.

6 FOTO GALERIJA