Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović susreo se u Istanbulu s predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Aliyevim

13.4.2016

U srdačnom i prijateljskom razgovoru razmatrani su bilateralni odnosi dviju zemalja. Zajednički je ocijenjeno da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Azerbejdžan odlični.
Predsjedavajući Izetbegović je pozvao predsjednika Aliyeva da na jesen ove godine posjeti Bosnu i Hercegovinu, i tom prilikom svečano otvori fabriku za preradu voća i povrća, u Ševarlijama kod Doboja, u čiju izgradnju je Azerbejdžan investirao. Predsjednik Aliyev je prihvatio poziv da posjeti BiH, naglasivši da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje, te da je investicija u Ševarlijama kod Doboja samo početak i dobra osnova za nastavak azerbejdžanskih ulaganja u BiH.

Posebna pažnja posvećena je mogućnostima daljeg unapređenja ekonomske saradnje dviju država, te su razmotrene mogućnosti daljih ulaganja iz Azerbejdžana. U tom smislu, predsjedavajući PBiH Izetbegović i predsjednik Aliyev su se dogovorili da će u narednom periodu BiH dostaviti konkretne prijedloge mogućih projekata za azerbejdžanska ulaganja.

Predsjedavajući Izetbegović je s predsjednikom Aliyevim podijelio zabrinutost zbog nedavnih obnavljanja sukoba u pokrajini Nagorni Karabah. Podsjećajući na rezoluciju Doma naroda PS BiH iz 2014. godine, predsjedavajući Izetbegović je izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Azerbejdžan i legitimnom pravu i naporima Republike Azerbejdžan za obnovu suvereniteta na svojoj cijeloj teritoriji. S ciljem otklanjanja prijetnji regionalnoj sigurnosti, predsjedavajući Izetbegović je pozvao na intenziviranje pregovora u okviru Minsk grupe OSCE-a na iznalaženju političkog rješenja konflikta u Nagornom Karabahu, uz poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih granica Azerbejdžana, u skladu s principima međunarodnog prava i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

2 FOTO GALERIJA