Govori

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića na Trećoj konvenciji Koalicije marginaliziranih grupa u BiH „KOMA“

21.12.2016

Dobar dan svima i hvala organizatorima za poziv. Smatram da je veliki korak što ste napravili koaliciju marginaliziranih grupa, jer razjedinjenošću se ne može mnogo postići, a ujedinjeni možete i hoćete postići mnogo više. Smatram da će vaše prisustvo sigurno uticati ne samo na politiku nego i na medije, a rekao bih i na društvo u cjelini. Uticat ćete na to da posvetimo pažnju ovom dijelu našeg društva kojim se ne bavimo dovolјno često.

Kao političar, trudio sam se da nađem način da komuniciram s vama. Ima ovdje dosta lјudi s kojima sam se sretao i u doba dok sam još bio predsjednik Vlade, a i kasnije. Kada jednom osjetite probleme koje imaju ovi lјudi, kada to stvarno osjetite, onda ma koliko da ste hladne kože ne možete da ih zaboravite. Dovolјan je jedan razgovor ozbilјnog političara s ovim lјudima da shvati težinu tog problema.

Naziv marginalizirane grupe nije dobar naziv. Upravo on pokazuje da to nije urađeno volјom lјudi koji pripadaju ovim grupama, nego volјom većine društva. Većina je marginalizirala ove lјude, a ne oni sami sebe. Nešto iz tabua, nešto iz predrasuda, nešto iz mnogih drugih razloga, a iza svake od grupa stoje pojedinci, lјudi, njihov život, sreća, patnja, tuga, bol, problemi i muke s kojima žive. Nјima se moraju pokazivati pažnja i značaj.

Iskreno mislim da to nije problem samo politike, nego društva u cjelini. Društvo ne posvećuje dovolјno pažnje. Evo dva primjera. Prošle godine sam poklonio neki mali aparatić Udruženju slijepih u Banjoj Luci. Niko od medija nije došao.

Kao predsjedavajući u novom mandatu primio sam Svjetski kongres gluhih i nagluhih. Niko nije došao na takav skup, iako su svi bili pozvani. I ranije sam se trudio da dam značaj, ali stičem utisak da društvo kao da još nije spremno da to radi dovolјno dobro, dovolјno široko i da nam treba jako mnogo obrazovanja, pa ako hoćete i elementarne lјudske kulture da pristupimo tim stvarima. Da ne bježimo od njih, da se ne sakrivamo i da ne ignoriramo postojanje problema.

Nije bitno samo osigurati finansijska sredstva. To je važno za popravlјanje pozicije, ali mislim da je daleko važnije lјude koji pripadaju marginaliziranim grupama tretirati kao normalne članove društva. Kao lјude koji u društvu imaju svoju ulogu, a ne da nam budu teret.

Kad znamo da je takav opći okvir, a mislim da on jeste objektivno takav, onda vaša organizacija, onda vaš pristup, a onda i medijski i javni civilni pritisak na dominantnu većinu društva može uticati da se stvari ovdje promijene.

Ja vas u tome maksimalno ohrabrujem. Kad god budete smatrali da ima osnove i smisla ja ću zaista uraditi koliko mogu da se to promijeni.

Najvažnije je pokazati volјu. Sami od sebe mnogi to neće uraditi, potrebno je izvršiti pritisak. Ja vas zaista ohrabrujem da vršite pritisak, jer je to vaše pravo. To je jedini mogući način kako možete skrenuti pažnju na sebe, na svoje postojanje. Tako ćete uticati da ovi lјudi koji potroše svoje dane, sate, sedmice, mjesece razgovarajući o stvarima od kojih na kraju ne bude ništa ipak potroše, ne mora ni desetinu, makar trideseti dio svoga vremena da pokušaju da shvate i da počnu rješavati probleme lјudi koji pripadaju marginaliziranim grupama u BiH.

Nema ko drugi to da uradi osim vas. Naravno, mi možemo da pomognemo i moramo. To je naša odgovornost. Ali, kreiranje općeg ambijenta, stvaranje nekog javnog pritiska, otvaranje tema, razbijanje tabua, razbijanje predrasuda, to mora dominantno doći iz vaših sredina.

I zato zaista istinski još jednom zahvalјujem i organizatorima i svima vama što ste napravili ovo. Uvjeren sam da će Koalicija, kako vrijeme bude prolazilo, dobijati na značaju, da će Koalicija ako bude uporna i istrajati tako, imati ozbilјnu snagu da mijenja stvari na pravi način. I u politici, ali i u kreiranju općeg društvenog ambijenta. Politika sama to ne može. To može društvo, to mogu mediji, to mogu intelektualni krugovi. Svi zajedno mogu da stvaraju ambijent da pojedinca, čovjeka koji pripada toj grupi, dovedu do toga da i on bude koliko-toliko sretan, da živi koliko-toliko normalno i da ne bude tretiran kao problem nego kao sastavni dio društva.

Hvala za pažnju! 

3 FOTO GALERIJA