Saopćenja

Demant kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića

22.4.2017

U tekstu “Elektroprivreda BIH: Izetbegovićev kabinet pisao preporuke za zapošljavanje bez konkursa“ autora A. Avdića objavljenom na portalu “Žurnal“ 22.04.2017. iznesen je niz netačnih navoda s ciljem formiranja iskrivljene percepcije u javnosti.

Niti član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, niti njegov kabinet nikada nije “pisao preporuke za zapošljavanje“ kao što se u naslovu teksta tvrdi.

U Sekretarijatu Predsjedništva Bosne i Hercegovine uspostavljena je procedura i način postupanja u skladu s kojom se obrađuju sve molbe i predstavke građana koje na dnevnoj bazi pristižu na adrese članova Predsjedništva BiH. Svaki građanin Bosne i Hercegovine može se obratiti članu Predsjedništva BiH ili Predsjedništvu BiH molbom ili predstavkom, što mnogi građani i čine, i njihove se molbe i predstavke u Sekretarijatu Predsjedništva BiH na jednak način zaprimaju i obrađuju bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Zbog velikog broja molbi i predstavki koje pristižu u Predsjedništvo BiH, uspostavljena je procedura po kojoj je određen službenik Sekretarijata Predsjedništva BiH koji je zadužen da obrađuje sve pristigle molbe i predstavke upućene članovima Predsjedništva ili Predsjedništvu BiH. Zaduženi službenik u Sekretarijatu priprema dopise kojim se molbe i predstavke proslijeđuju nadležnim institucijama u BiH na dalje razmatranje u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima i ovlaštenjima. O svim postupcima po upućenim predstavkama postoji uredno sačuvana dokumentacija.

U konkretnom slučaju koji je predmet spornog članka, s obzirom na to da se radilo o demobiliziranom pripadniku Armije RBiH, njegova predstavka je sa propratnim dopisom Sekretarijata Predsjedništva proslijeđena resornom Ministarstvu za boračka pitanja FBiH. 

Ni član Predsjedništva BiH niti njegov kabinet od Sekretarijata Predsjedništva BiH nisu bili upoznati s ovim konkretnim predmetom. Sekretarijat je postupio samostalno, u skladu s ustaljenom procedurom.