Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović susreo se s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack te šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom

13.9.2017

Tom prilikom je razgovarano o trenutnoj situaciji na području evroatlantskih integracija BiH. Dr. Čović je informisao ambasadoricu Cormack i specijalnog predstavnika Wigemarka o aktivnostima koje se sprovode na svim nivoima vlasti, s ciljem što skorijeg i efikasnijeg približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je izuzetan značaj ispunjavanja preostalih uslova za dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU u 2018. godini i aktiviranje akcionog plana za članstvo u NATO-u do kraja 2017. godine. Istakao je, također, kako su za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine posebno važne socijalno-privredne reforme, ali i one političkog karaktera, poput neophodne izmjene izbornog zakonodavstva, čija je svrha osigurati jednaka prava pripadnicima sva tri konstitutivna naroda i svih onih koji se tako ne izjašnjavaju.

Na kraju susreta zahvalio je prisutnima za svesrdnu i kontinuiranu podršku na evroatlantskom putu BiH.