Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili komesara Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna

4.12.2017

Tema sastanaka je bio proces EU integracija Bosne i Hecegovine, te napredak koji je napravljen u tom smislu.

Članovi Predsjedništva BiH su kazali da evropski put nema alternativu, unatoč trenutnoj situaciji, te su izrazili uvjerenje kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidacioni status. U tom smislu podsjetili su na zaključak Predsjedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Evropske komisije i njegov prijevod, zaključno s 15. decembrom 2017. godine.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što će Zapadni Balkan biti u fokusu predsjedavanja Bugarske Vijećem EU, u prvoj polovini 2018. godine, te da će jedan od prioriteta biti EU budućnost Zapadnog Balkana. Također je istaknut značaj održavanja Summita Zapadni Balkan - EU u Sofiji, 17. maja 2018. godine. Ohrabruju i najave da će tokom predsjedavanja Austrije Vijećem EU u drugoj polovini 2018. godine visoko mjesto na njihovoj agendi predsjedavanja zauzeti Zapadni Balkan i integrisanje Zapadnog Balkana u EU.

Istaknuta je važnost korištenja pozitivnog momentuma u svjetlu predstojećih predsjedavanja zemalja koje veoma dobro poznaju situaciju u regiji i spremne su da EU integracioni proces Zapadnog Balkana drže visoko na agendi EU.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku koju su institucije EU i države članice pružile Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, te nadu da će se podrška institucija EU i država članica nastaviti i ubuduće, u okviru napretka BiH na njenom EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Komesar Hahn je izrazio predanost EU perspektivi BiH, te je pozvao sve nivoe vlasti u BiH da nastave kontinuiranu provedbu neophodnih reformi, kao i što skorije dostavljanje odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji.

U ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića, sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić.

2 FOTO GALERIJA