Saopćenja

Pismo člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku

20.2.2018

Poštovani, Povodom Vašeg dopisa broj: 01-010-528/18, od 19. 2. 2018. godine, na temu izvođenja vojne vježbe NATO-a na poligonu Manjača u maju 2019. godine, želim da Vas informiram o meni poznatim činjenicama.

Broj: 04-INT-56/18

Banja Luka, 20. 2. 2018. godine

 

N/r g. Milorada Dodika

Predsjednika Republike Srpske

Banja Luka

 

Poštovani,

Povodom Vašeg dopisa broj: 01-010-528/18, od 19. 2. 2018. godine, na temu izvođenja vojne vježbe NATO-a na poligonu Manjača u maju 2019. godine, želim da Vas informiram o meni poznatim činjenicama.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dobilo službenu obavijest od strane Ministarstva odbrane BiH u vezi s navedenom vojnom vježbom, tako da sa žaljenjem moram da konstatiram da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Vašem dopisu.

Također, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ni razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba bez usvajanja plana ne može biti održana.

Da bismo izbjegli svaku moguću nejasnoću, želim da Vam u dobroj namjeri proslijedim informacije dobijene od nadležnih iz Ministarstva odbrane BiH, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M  događaja – zajednička vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda („Air Ground Integration Exercise 2019“). U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak, na kome su od strane predstavnika OS BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se, između ostalog, odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa. U slučaju da su Vam potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama, uvjeren sam da ih možete dobiti od Ministarstva odbrane BiH.

        I sam, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatram neprihvatljivom upotrebu municije s osiromašenim uranijem. Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Također, s naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe.

        U želji i dobroj namjeri da zadržimo i održimo kontinuitet u daljnjem informiranju,  u svako doba smo Vam na raspolaganju.

 

S poštovanjem,

 

 

                                                                                                                                                     Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske

                                                                                                                                                                                                      Mladen Ivanić