Saopćenja

Članovi Predsjedništva BiH sastali se s predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvienko

24.4.2018

Predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvienko prenijela je pozdrave članovima Predsjedništva BiH predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Bosna i Hercegovina i Ruska Federacija imaju dobre i stabilne odnose, te više od 20 godina  diplomatskih odnosa, a multilateralna saradnja s BiH i zemljama regije je prioritet za Rusku Federaciju, istaknuto je tokom susreta.

Iskazan je obostrani interes da se sveukupni bilateralni odnosi dalje razvijaju i unapređuju u svim aspektima, posebno u oblastima ekonomske saradnje i vanjskotrgovinske razmjene. Istaknut je interes ruske strane da se tržište BiH otvori za ruske kompanije zainteresirane da ulažu, posebno u naftnu industriju, te je konstatiran veliki značaj aktiviranja ekonomske saradnje unutar Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije.

Također, razgovarano je o potrebi unapređenja saradnje na poljima nauke, tehnike, kulture, obrazovanja i u humanitarnim djelatnostima.

Visoka ruska delegacija, koja je u višednevnoj posjeti BiH, smatra veoma važnim uspostavljanje sistemske saradnje na nivou parlamenata i međuparlamentarni dijalog. U sklopu višednevne posjete važnija tema održanih sastanaka s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i planiranih sastanaka s predstavnicima Narodne skuštine RS je daljnje ugovorno reguliranje bilateralnih odnosa dvije zemlje. U tom kontekstu, zatražena je podrška da se aktivira potpisivanje niza sporazuma između naših zemalja.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su opredjeljenje BiH za pridruživanje Evropskoj uniji, a predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije iskazala je poštovanje opredjeljenju BiH da se pridruži Evropskoj uniji, te istaknula da cijeni odluku svih nivoa vlasti u BiH da se istovremeno razvijaju dobri odnosi s Ruskom Federacijom.

Predsjednica Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije iskazala je stav Rusije da se zalaže za suverenitet BiH, održavanje mira i stabilnosti, te očuvanje cjelovitosti. Također, javni i otvoreni stav Ruske Federacije je da se treba pridržavati Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost za interes i posjetu visoke ruske delegacije BiH, što je podstrek daljnjem unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje.

 

3 FOTO GALERIJA