Saopćenja

Hrvatski član Predsjedništva BiH prof. dr. sc. Dragan Čović izabran za redovnog člana „Međunarodne inženjerske akademije“

21.5.2018

Na redovnoj godišnjoj konvenciji jedne od najuglednijih evropskih institucija iz područja tehničkih nauka „Međunarodne inženjerske akademije“ (International Academy of Engineering), hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine prof. dr. sc. Dragan Čović izabran je za redovnog člana.

Akademija je osnovana 1991. godine te uključuje nacionalne akademije inženjeringa, odjele i predstavništva širom svijeta, a osnovne smjernice određene su posebnim karakteristikama i potrebama razvoja svake od država članica Akademije.

Osnovni koncept Akademije zasniva se na jačanju tehničkog i inženjerskog potencijala zemalja članica, s ciljem poboljšanja duhovnih, ekonomskih, ekoloških i društvenih aspekata života.

Osnivanjem Srednjoevropskog odjela Međunarodne tehničke akademije sa sjedištem u Beču (International Academy of Engineering, IAE), 2013. godine, prof. dr. sc. Dragan Čović primljen je u dopisno članstvo, među prvih 13 članova iz različitih dijelova svijeta kojima su dodijeljene diplome i medalje.

Ova prestižna akademija trenutno ima više od 1300 članova iz preko 40 zemalja svijeta, među kojima su premijeri i predsjednici država, istaknuti naučnici, javne osobe, te čelnici velikih naučnih i industrijskih struktura.

Uspješan rad članova Akademije stekao je veliko međunarodno priznanje i zbog toga je ova akademija jedna od vodećih u svijetu.