Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović susreli se u Bruxellesu sa Johannesom Hahnom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Jean Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropske komisije, i Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća

30.1.2019

Na početku sastanka, članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost komesaru Hahnu i Jean Claudeu Junckeru na iskrenoj i kontinuiranoj podrški Bosni i Hercegovini u kontekstu njenih evropskih integracija. Prva službena posjeta Predsjedništva BiH Bruxellesu potvrđuje nastojanje da evropski put bude u središtu djelovanja u budućem periodu. Cilj je posvetiti se ispunjavanju obaveza koje su pred BiH kako bi naša zemlja 2019. godine ostvarila kandidatski status, kazali su članovi Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su informisali sаgovornike o političkoj situaciji u BiH i o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i komesar Hahn su pozvali na rješavanje aktuelnih pitanja u BiH: proces formiranja vlasti na svim nivoima, te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika EК. Pozvali su članove Predsjedništva BiH da nastave predano raditi na reformama i održavati političku stabilnosti. Kazali su da će BiH na svom evropskom putu BiH i dalje imati njihovu snažnu podršku.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk poželio je dobrodošlicu predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, i ovom prilikom kazao da Bosna i Hercegovina ima prijatelje u Bruxellesu. Formiranje vlasti na svim nivoima u BiH i konzistentnost u reformama bit će najbolji argument državama članicama pri odlučivanju o poziciji naše zemlje u procesu integrisanja u EU, kazao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili predsjedniku Tusku na kontinuiranoj i nesebičnoj pomoći Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija. Informisali su sagovornika o političkoj situaciji u BiH, te odnosima u regiji. Naglasili su da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije (avis) i preporuka za dobivanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini, bili pozitivan signal za nastavak reformskih procesa, a od EU je zatražena podrška u ostvarivanju ovoga cilja.

6 FOTO GALERIJA