Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella

21.11.2020

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo posjetom visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella u ovo značajnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu, kada obilježava 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Konstatiran je napredak koji je od Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini do danas postignut na poljima ekonomije, vladavine prave, demokratizacije društva i drugim oblastima. Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredjeljenje za implementaciju reformi u pristupnom procesu, u cilju što skorije dodjele kandidatskog statusa za BiH. U ovom procesu obaveza je svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozdravio je postignuti napredak u prethodnih 25 godina na izgradnji stabilne i demokratske države. Budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji je neupitna i na tom putu Evropska unija će nastavljati da pruža apsolutnu podršku i pomoć. Bosni i Hercegovini predstoji intenzivan rad na ispunjenju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se postigao napredak na evropskom putu.

Tokom sastanka ponovljena je opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje i u tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan. Članovi Predsjedništva BiH su izrazili potpunu podršku aktivnom učešću Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama, u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost potpredsjedniku Evropske komisije na pomoći u obnovi Bosne i Hercegovine, kao i proaktivnoj i partnerskoj ulozi u reformskom procesu. Pomoć Evropske unije u rješavanju krize izazvane pandemijom COVID - 19, posebno u procesu nabavke vakcine, je od izuzetne važnosti za BiH. Govoreći o pitanju migracija, s kojim se suočava evropski kontinent, evidentiran je određeni napredak u BiH, ali i potreba da se urade dodatni napori kako bi se riješio humanitarni aspekt krize, za koju je potrebna pomoć evropskih institucija.

Na kraju susreta, članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredjeljenje za stvaranje demokratske i prosperitetne države, uz međusobno uvažavanje i izgradnju povjerenja na dobrobit svih njenih građana.

4 FOTO GALERIJA