Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa Hannesom Swobodom, predsjednikom Međunarodnog instituta za mir iz Beča, bivšim predsjednikom grupe socijalista u Evropskom parlamentu, i Gerhardom Marchlom, šefom Odjela za Evropu u Institutu Karl Renner, političkoj akademiji Socijaldemokratske partije Austrije

19.10.2021

Tokom sastanka sagovornici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na izazove u vezi sa aktivnostima iz manjeg bh. entiteta, a koje prijete rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili da odgovor na prijetnje rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine mora proći kroz legalizam postupaka, te da su jedino institucije države te koje moraju dati odgovor na svaki pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH.

Razgovarano je i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te podcrtano da se te izmjene, i zbog BiH i zbog evropske perspektive BiH, moraju provoditi u okviru implementiranja presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Sastanku je prisustvovala i grupa mladih istraživača iz zapadnog Balkana, koji su posjetili su Sarajevo, Jajce i Mostar, gdje su se sastali sa nizom domaćih i međunarodnih zvaničnika, predstavnika nevladinih organizacija, akademske zajednice i privrede.

2 FOTO GALERIJA