Saopćenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio podsekretarku UN-a za globalne komunikacije Melissu Fleming

23.5.2022

Podsekretarka UN-a u višednevnoj je posjeti BiH, gdje će sa predstavnicima vlasti, civilnog društva, aktivistima, predstavnicima medija i drugima razgovarati o temama kojima bi se osnažila uloga UN-a u BiH, te značaj članstva BiH u ovoj organizaciji, a koje podrazumijevaju multilateralnost i osnažuje jedinstvo u BiH.

Izraženo je zadovoljstvo prilikom da se zadnjih dana u BiH obilježava 30. godišnjica od prijema u članstvo UN-a, te su se sagovornici osvrnuli na učešće i obraćanje predsjedavajućeg Džaferovića na događaju u Parlamentarnoj skupštini koji je bio prilika da se razgovara o historiji članstva, te daljem proaktivnom pristupu BiH, kao i radu na promociji mira, sigurnosti i održivog razvoja u zajednici UN-a.

Kako je rečeno, dalja saradnja BiH sa UN-om podrazumijeva aktivnosti u interesu održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, unapređenja i zaštite ljudskih prava, postizanja održivog razvoja i održavanje Agende 2030, sa usmjerenom pažnjom na klimatske promjene, smanjivanje siromaštva, prevenciju sukoba, borbu protiv korupcije, vladavinu prava, te reformu sistema UN-a.

Također je rečeno da se jedan dio tih aktivnosti i odnosi na saradnju sa UN-om i agencijama u implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poželio uspjeh u angažmanu i radu podsekretarki UN-a za globalne komunikacije Melissi Fleming, kao i uspješnu posjetu BiH.

U ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sastanku je prisustovao savjetnik Boško Tomić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.

2 FOTO GALERIJA