Saopćenja

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primili pomoćnicu administratora USAID-a, Ured za Evropu i Evroaziju Erin McKee

30.11.2022

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji dvije zemlje, aktivnostima BiH na njenom evropskom putu te aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Sjedinjenih Američkih Država na konstruktivnoj ulozi u izgradnji mira i stabilnosti u BiH kao i za podršku u procesu evropskih integracija. Tome idu u prilog i brojni projekti koje  Vlada SAD-a provodi putem USAID-a, koji su usmjereni ka pružanju pomoći svim nivoima vlasti u BiH u razvoju demokratskog progresa, izgradnji ekonomskog sistema i infrastrukture. Izrazili su očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD-a i podršku u provođenju reformi koje su ključne za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Pomoćnica administratora McKee je čestitala članovima Predsjedništva BiH izbor u Predsjedništvo BiH, pozdravivši opredijeljenost članova Predsjedništva BiH za evropske integracije te za očuvanje mira i stabilnosti u BiH , za što se čvrsto zalaže i Vlada SAD-a. Naglasila je partnersku ulogu SAD-a i nastavak dugogodišnje saradnje u oblastima koje će omogućiti prosperitet te funkcionisanje institucija BiH na svim nivoima vlasti.

Sastanku su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, viša zamjenica pomoćnice administratora USAID-a za Evropu i Evroaziju Lisa Magno i direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao njegov savjetnik Slaven Kovačević.