Saopćenja

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastala se danas u Parizu sa grupom poslanika u Narodnoj skupštini Francuske, koju je predvodila predsjednica Poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja Marine le Pen

9.11.2023

Na sastanku je razgovarano o političkim i ekonomskim prilikama u BiH i regiji, trenutnoj situaciji i izazovima u Evropskoj uniji, kao i perspektivi procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Ovom prilikom, Cvijanović je izrazila posvećenost evropskom putu BiH, ali i žaljenje zbog nedostatka razumijevanja i dvostrukih aršina koje EU primjenjuje prema različitim zemljama.

Tokom sastanka, srpski član Predsjedništva upoznala je sagovornike o aktuelnim temama u BiH, ukazavši na potrebu dosljednog poštovanja Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnih nadležnosti različitih nivoa vlasti.

Srpski član Predsjedništva BiH Cvijanović je naglasila važnost unutrašnjeg dijaloga i donošenja odluka od strane domaćih institucija i demokratski izabranih predstavnika, bez intervencionizma inostranih aktera.

Ona je istakla da BiH trenutno nema visokog predstavnika, a da stranac koji se tako predstavlja nije izabran u skladu s Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Pored Marine Le Pen, sastanku su prisustvovali poslanici, članovi Odbora za vanjske poslove u Narodnoj skupštini Francuske Marine Hamelet i Jael Menas, kao i potpredsjednica Grupe prijateljstva Francuska - BiH Laure Lavallete.

 

3 FOTO GALERIJA