1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović boravio na Plehanu i predstavio projekаt obnove 500 kuća hrvatskim povratnicima u općinama Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Modriča, Derventa i Brčko Distrikta

1.4.2006

Jović je kazao da će jedan od uslova obnove kuća biti i vraćanje povratnika na prijeratno prebivalište

 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović predstavio je u subotu, 01. aprila, u Plehanu, kod Dervente, incijativu o obnovi kuća u Bosanskoj Posavini koja podrazumijeva da svaka općina, grad i županija iz Republike Hrvatske obnove po jednu kuću (ukupno oko 500) protjeranim Hrvatima u općinama Bosanski Šamac, Bosanski Brod, Modriča, Derventa i Brčko Distrikta.

Najavljujući skorašnju realizaciju ovoga projekta, Jović je kazao da će jedan od uslova obnove kuća biti i vraćanje povratnika na prijeratno prebivalište. Prednost u obnovi porodičnih kuća imat će višečlane porodice, a obnovljeni objekat vlasnik neće moći prodati za 15 godina. «Popis obitelji kojima će se obnoviti domovi bit će načinjen uz pomoć katoličkih svećenika, pomoću kojih će se ovaj projekt i realizirati», kazao je Jović.

Katolički svećenici s područja Bosanske Posavine u Republici Srpskoj s kojih su Hrvati protjerani tokom rata ili su njihove kuće uništene izrazili su podršku projektu obnove koji je pokrenuo član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović uz podršku općina, gradova i županija u Republici Hrvatskoj. Svećenici će hrvatskom članu Predsjedništva BiH dostaviti popise porodica za obnovu kuća.

Podršku za projekat obnove 500 kuća u Posavini Jović je dobio tokom posjete Zagrebačkoj, Krapinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-posavskoj i Istarskoj županiji.

Pored člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića u razgovoru su učestvovali: Ivica Marinović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglica BiH i predsjednik Državne komisije za povratak i izbjeglice, Davor Čordaš, šef kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Zdravko Beljo, pomoćnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, don Robert Ružić, dekan derventskog dekanata, don Ilija Orkić, dekan doborskog dekanata, don Bartol Lukić, dekan šamačkog dekanata, fra Mirko Filipović, gvardijan samostana Sv. Marka evanđeliste na Plehanu, fra Blaž Marković, gvardijan samostana Uznesenje Marijino u Tolisi, fra Zdravko Dadić, gvardijan samostana Bezgrešno začeće BDM - Dubrave i predstavnici povratničkog udruženja Fenix.

Fotogalerija