1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić na Regionalnom samitu šefova država jugoitočne Evrope i UNESCO-a u Opatiji

1.6.2006

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman TIHIĆ, predvodi delegaciju naše države na Regionalnom samitu šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a koji se održava 01. i 02. juna 2006. godine u Opatiji (R Hrvatska) na temu “Komunikacija nasljeđa: Nova vizija jugoistočne Evrope”
 Predsje20240jući Predsjedništva BiH Sulejman TIHIĆ, predvodi delegaciju naše države na Regionalnom samitu šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a koji se održava 01. i 02. juna 2006. godine u Opatiji (R Hrvatska) na temu “Komunikacija nasljeđa: Nova vizija jugoistočne Evrope”.

Ovogodišnjem Samitu u Opatiji prethodio je prošlogodišnji skup u Varni (Bugarska) održan pod nazivom "Kulturni koridori u jugoistočnoj Evropi", dok je sljedeći predviđen 2007. u Grčkoj.

Samitom u Opatiji, na kojem učestvuju šefovi država jugoistočne Evrope (Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Grčke, Rumunije, Turske, Slovenije) predsje20240 predsjednik zemlje domaćina Stjepan Mesić, zajedno sa Generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuura-om i Generalnim sekretarom Savjeta Evrope Terry Davis-om.

Samit koji se održava u dva plenarna zajedanja, prvoga dana obratili su se šefovi država, a u drugom dijelu predviđeno je izlaganje predstavnika nevladinih organizacija. Današnjem skupu prethodio je jučerašnji sastanak stručnjaka iz zemalja učesnica Samita gdje se raspravljalo o stručnim aspektima teme.

U prvom dijelu plenarnog zajedanja Samita predsje20240jući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić zahvalio je UNESCO i generalnom direktoru MACURI lično na iskazanoj konkretnoj spremnosti za prihvatanje inicijative Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se UNESCO uključi u rekonstrukciju tri simbolična vjerska objekta u našoj zemlji – Džamije Ferhadije u Banjoj Luci, Srpske saborne crkve u Mostaru i Katoličkog samostana Plehan u Derventi, te na dosadašnjoj podršci u realizaciji projekta ARS AEVI – uspostavi jednog od najznačajnih evropskih muzeja moderne umjetnosti u Sarajevu i na taj način Sarajevo i Bosna i Hercegovina i naš region postati jedna od vodećih destinacija moderne umjetnosti.

Predsje20240jući Tihić je informisao učesnike Samita da su prije mjesec dana otpočela intenzivna arheološka iskopavanja u okolini grada Visoko, 30 kilometara od Sarajeva, gdje se prema nalazima grupe arheologa nalaze ostaci nekoliko piramida. Iznio je, da su do sada obavljena naučna ispitivanja, uključujući i ona koja su izvršili egipatski stručnjaci za piramide, potvrđuju navedene nalaze.

Predsje20240jući Predsjedništva Bosne i Hercegovine naglaso da, ukoliko se ove teze definitivno potvrde, to će biti jedno od najznačajnijih i najspektakularnijih arheoloških otkrića na svijetu, koje će u znatnoj mjeri promijeniti povijest Evrope, a od našeg regiona napraviti jednu od najznačajnijih ne samo naučno-istraživačkih, već i turističkih destinacija.

Predsje20240jući Tihić uputio je poziv UNESCO-u da pošalje nekoliko svojih eksperata u Visoko. Također je pozvao države u regionu da i njhovi arheolozi uzmu učešća u istraživanjima na terenu.

Danas su predviđeni i bilateralni susreti predsje20240jućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića sa Generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuura-om i predsjednikom Albanije Albert Moisiu-om, a tokom sutrašnjeg dana sa Generalnim sekretarom Savjeta Evrope Terry Davis-om, predsjednicima Crne Gore i Republike Hrvatske Filipom Vujanovićem i Stjepanom Mesićem.

Govor

Fotogalerija