1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića sa generalnim direktorom UNESCO-a

1.6.2006

Predsjedavajući Tihić je informisao generalnog direktora UNESCO-a o dosadašnjem toku arheoloških istraživanja u okolini grada Visoko, gdje se prema nalazima grupe arheologa nalaze ostaci nekoliko piramida, te uputio poziv UNESCO-u da se eksperti ove međunarodne organizacije uključe u dalja istraživanja
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman TIHIĆ tokom prvog dana Regionalnog samita šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a koji se održava 01. i 02. juna 2006. godine u Opatiji (R Hrvatska) susreo se sa generalnim direktorom UNESCO-a Koichiro Matsuura-om.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić zahvalio je generalnom direktoru MACURI (Koichiro Matsuura) na dosadašnjoj podršci UNSECO-a na projektu rekonstrukcije vjerskih objekta u našoj zemlji – Džamije Ferhadije u Banjoj Luci, Srpske saborne crkve u Mostaru i Katoličkog samostana Plehan u Derventi, kao i na dosadašnjoj podršci u realizaciji projekta ARS AEVI –  Sarajevo, te apelovao na dalju pomoć UNESCO-a.

Predsjedavajući Tihić je informisao generalnog direktora UNESCO-a o dosadašnjem toku arheoloških istraživanja u okolini grada Visoko, gdje se prema nalazima grupe arheologa nalaze ostaci nekoliko piramida, te uputio poziv UNESCO-u da se eksperti ove međunarodne organizacije uključe u dalja istraživanja.

Genrelni direktor Macura potvrdio je namjeru UNESCO-a da u narednom periodu dodatno intezivira svoje aktivnosti u realizaciji projekta rekonstrukcije Džamije Ferhadije u Banjoj Luci, Srpske saborne crkve u Mostaru, Katoličkog samostana Plehan u Derventi, kao i projekta ARS AEVI Sarajevo.

Generalni direktor UNESCO-a zvanično je prihvatio da ova međunarodna organizacija u najkraćem roku pošalje u Visoko ekspertni tim arheologa.

Tokom sutrašnjeg dana predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman TIHIĆ susrest će sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Terry Davis-om i predsjednicima Crne Gore i Republike Hrvatske Filipom Vujanovićem i Stjepanom Mesićem.

Fotogalerija