1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović uputio odgovor Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

2.6.2006

vijest o načinu uhićenja predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, gospodina Marka Radića osobno me užasnula ali istodobno učinila zabrinutim prije svega zbog okolnosti u kojima se sam čin dogodio, pri tome mislim na nepotrebnu demonstraciju sile u prisutnosti djece
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro  Jović uputio je danas, na zaprimljeni dopis, odgovor Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO-a koji vam u cjelosti prenosimo:

 

«Poštovani dragovoljci Domovinskog rata,

vijest o načinu uhićenja predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, gospodina Marka Radića osobno me užasnula ali istodobno učinila zabrinutim prije svega zbog okolnosti u kojima se sam čin dogodio, pri tome mislim na nepotrebnu demonstraciju sile u prisutnosti djece. Primjena ovakvih metoda, ne samo da ne doprinose izgradnji pravne države i povjerenju građana u njene institucije, nego i zorno ukazuje na selektivan pristup primjene zakona u Bosni i Hercegovini.

Osuđujem ovakve postupke koji svojim činom šalju negativnu poruku Hrvatima, jer ih doživljavamo kao izravan pritisak na sve nas.

Ovim putem apeliram na institucije Bosne i Hercegovine da u provedbi zakona ne primjenjuju metode nasilja u situacijama kada to nije potrebno. Očigledno je to bio slučaj uhićenja gospodina Radića, koji je javno više puta izjavljivao kako će se odazvati svakom sudskom pozivu. Ovakvim postupanjem povrijeđena je čast svih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Kroz pravni sustav učinit ću sve u okviru svojih ustavnih nadležnosti, kako bi provedba zakona u ovoj zemlji bila primjerena standardima u civiliziranom svijetu.»