1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH Borislav Paravac i Ivo Miro Jović sа francuskim ambasadorom u BiH Zipperom de Fabianiem

7.6.2006

Na, odvojenim, sastancima članova Predsjedništva BiH s francuskim ambasadorom razgovaralo se o aktuelnom stanju u BiH te reformama koje provodi bh društvo na putu ka evroatlanskim integracijama
 Članovi Predsjedništva BiH Borislav Paravac i Ivo Miro Jović primili su danas, u oproštajnu posjetu, francuskog ambasadora u BiH Henrya Zippera de Fabiania.

Na, odvojenim, sastancima članova Predsjedništva BiH s francuskim ambasadorom razgovaralo se o aktuelnom stanju u BiH te reformama koje provodi bh društvo na putu ka evroatlanskim integracijama. A na tom putu, kazao je Zipper de Fabiani, Bosna i Hercegovina, kao i do sada, može računati na svesrdnu podršku Republike Francuske.

Razmijenjena su mišljenja o provedenim reformama, i zajednički je konstatirano da su procesi jačanja države BiH u posljednjih nekoliko godina vidno napredovali. Za dobar primjer usaglašene reforme od strane domaćih faktora istaknuta je oblast odbrane, a pohvalno je govoreno i o zaštiti bh granice - uspostavom Državne granične službe. Rečeno je da uz preustroj i uspostavu SIPA i OSA domaćim vlastima, radi stvaranja ozračja sigurnosti predstoji važan zadatak reformiranja bh policije i revizija državljanstava naturaliziranih osoba.

I ovom prilikom od strane domaćina naglašeno je kako multietnička, multikulturalna i multireligijska Bosna i Hercegovina može imati stabilnu i prosperitetnu budućnost ukoliko su kolektivna prava jednako zagarantirana za sve narode a na štetu nikoga, kao i jednaka građanska prava a sve na načelima koja vladaju u Evropi.

Razmijenivši darove s Henryem Zipperom de Fabianiom, članovi Predsjedništva BiH Paravac i Jović zahvalili su francuskom ambasadoru lično kao i Vladi Republike Francuske na angažmanu i podršci koju sve vrijeme pruža BiH u ovom trannzicijskom procesu.