1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Evropske unije

22.6.2006

U srdačnom i otvorenom razgovoru istaknuta je i formalno pokrenuta inicijativa o pojačanom angažmanu Evropske unije u Bosni i Hercegovini
 Danas su, u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, zajedno sa članovima Predsjedništva Borislavom Paravcem i Ivom Mirom Jovićem, primili delegaciju Evropske unije, koju su sačinjavali gospoda Robert Kuper i Rajnard Pribe, kao izaslanici generalnog sekretara EU Havijera Solane i komesara za proširenje Oli Rena.

U srdačnom i otvorenom razgovoru istaknuta je i formalno pokrenuta inicijativa o pojačanom angažmanu Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je imao i konsultativni karakter neposredno pred održavanje sjednice Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva su upoznali Visoku delegaciju Evropske unije o svim reformskim procesima, koji su u toku u Bosni i Hercegovini, prije svega, u oblasti sigurnosti, RTV servisa, školskog sistema i javne uprave.

Kuper je na sastanku članovima Predsjedništva uručio pismo namjere o postepenoj transformaciji OHR-a u Specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini.

U toku konsultacija sa kolektivnim šefom države istaknuto je i da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju odvijaju veoma dobro i da će biti završeni prema zacrtanoj dinamici.

«Bosna i Hercegovina, integrisana u evropske strukture i Evropsku uniju, do čega se jedino može doći konsenzusom, kompromisom i odgovornim odnosom svih, a posebno domaćih institucija», zaključeno je na današnjem sastanku u Sarajevu.