1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Saopćenje iz Kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Borislava Paravca o reagovanju na Nacrt Rezolucije Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

28.6.2006

Izražavam ozbiljnu zabrinutost predloženim Nacrtom rezolucije, koje je u jednom svom dijelu tendeciozna, neprihvatljiva i opasna za Bosnui i Hercegovinu i njene narode i podsjeća na stavove onih snaga u Bosni i Hercegovini, koje su pokazale žestoko protivljenje paketu ustavnih promjena
 U saopćenju, koje u cijelosti prenosimo, navodi se:

 

«Vaša Ekselencijo,

Obaviješten sam o Nacrtu rezolucije Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, o kojem treba da bude obavljena rasprava u četvrtak, 29. 06. 2006. godine u Strazburu.

Izražavam ozbiljnu zabrinutost predloženim Nacrtom rezolucije, koje je u jednom  svom dijelu tendeciozna, neprihvatljiva i opasna za Bosnui i Hercegovinu i njene narode i podsjeća na stavove onih snaga u Bosni i Hercegovini, koje su pokazale žestoko protivljenje paketu ustavnih promjena. U njoj je prepoznatljiva podudarnost gledišta sa onim parlamentarnim strankama koje su srušile predložene Ustavne promjene, a Savjet Evrope treba da, po hitnom postupku, razmatra uoči Izbora u Bosni i Hercegovini.

U situaciji kada je u javnosti sazrelo uvjerenje da se stvara pozitivna politička klima u Bosni i Hercegovini, za preuzimanje odgovornosti domaćih vlasti za donošenje i provođenje krupnih političkih odluka, ovim dokumentom se direktno regeneriše kriza u Bosni i Hercegovini, zaustavljaju pozitivni tokovi i dovodi direktno u pitanje Dejtonski sporazum, kao i mogućnosti nastavka rada na promjeni Ustava Bosne i Hercegovine.

Eventualnim usvajanjem ovakvog predloženog dokumenta doći ćemo u sitaciju da se suočimo sa neželjenim posljedicama, političkom destabilizacijom, pa i mogućnošću konfliktnih situacija u Bosni i Hercegovini.

Ekselencijo,

Vjerujem da ćete razumjeti moju duboku i iskrenu zabrinutost, te Vas molim da iskoristite Vaš autoritet da se predloženi izvještaj i Rezolucija odbaci i ne razmatra, što jeste u funkciji mira i stabilnosti Bosne i Hercegovine, pa i Regiona.

S poštovanjem,»

 

NAPOMENA REDAKCIJAMA:

Pismo je upućeno:

- svim ambasadama zemalja članica kontakt grupe

- generalnom sekretaru Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

- ambasdi BiH pri Vijeću Evrope

- OHR-u

- svim ambasadama zemalja Evropske Unije u BiH