1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović danas primio predstavnike Koordinacije udruženja/udruga stare devizne štednje

28.6.2006

Predstavnici Koordinacije zahvalili su članu Predsjedništva BiH što je iskoristio svoje ustavno pravo i podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje te iskazali nadu u ažurnost obrade navedenog predmeta od strane tog Suda
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović iskazao je danas u Predsjedništvu BiH u susretu s predstavnicima Koordinacije udruženja/udruga stare devizne štednje punu podršku njihovom radu.

Međusobno su razmijenjene informacije o problemu, kako su kazali predstavnici Koordinacije, više stotina hiljada građana Bosne i Hercegovine među kojima su brojni na ivici egzistencije a koji zajedno, po 31.12.1990. godine potražuju u glavnici preko dvije i po milijarde KM dugovanja po računima stare devizne štednje te dogovorena koordinacija za ubuduće.

- Materijalno osnažiti građane  znači osnažiti i državu te ću snagom autoriteta dužnosti koju obnašam učiniti sve što mogu kako bi ovi građani došli do pravde koja je temelj budućnosti društva. U razgovoru s predstavnicima Slovenije, a sutra već pri susretu s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem istaknut ću pitanje nejednakog tretmana bh građana kojima banke iz tih zemlja, koje su u Bosni i Hercegovini imale organizacijske jedinice, duguju novac. Građani imaju pravo da im se novac koji su ulagali prije rata i vrati, kazao je Jović tokom razgovora.

Predstavnici Koordinacije zahvalili su članu Predsjedništva BiH što je iskoristio svoje ustavno pravo i podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje te iskazali nadu u ažurnost obrade navedenog predmeta od strane tog Suda. Naveli su kako je apelacija Ustavnom sudu kompatibilna s tužbenim zahtjevom udruženja pred Sudom BiH koji je već ušao u postupak ali su i postavili pitanje - nije li donošenjem, kako su kazali «za građane BiH štetnog zakona, BiH poklonila milijarde bez kamata i kome!?

Amila Omersoftić, predsjednica Upravnog odbora i član Koordinacije je rekla:

«Ovo je prvi puta da Koordinacija udruženja ima sastanak s odgovornom osobom u državi koja razumije problem i spremna nas je podržati u našemu traženju temeljnih prava što traje već 15 godina. Odustati nećemo, čekamo odluku Suda i u Strazbourgu ali smatramo da BiH mora zatražiti arbitražu UN-a jer je sukcesija, koja nije riješila pitanje stare devizne štednje, proistekla iz Rezolucije UN-a i visokog predstavnika (OHR) u BiH Wolfganga Petritcha»

Koordinaciju udruženja/udruga stare devizne na današnjem sastanku predstavljali su predsjednik Koordinacije i Udruge vlasnika devizne štednje iz Mostara fra Gabrijel Mioč, predsjednica Upravnog odbora i član UO Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini iz Sarajeva Amila Omersoftić i Zvonimir Krznarić, te predsjednik Udruženja građana stare devizne štednje iz Banja Luke Milan Jovičić.