1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Prva zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini

29.6.2006

Poslije svečane ceremonije dočeka na najvišem nivou, pred zgradom Predsjedništva i odvojenih susreta sa članovima Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić je predvodio visoku delegaciju u toku zvaničnih razgovora sa predsjedavajućim Sulejmanom Tihićem i članovima Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem i Ivom Mirom Jovićem

 Poslije svečane ceremonije dočeka na najvišem nivou, pred zgradom Predsjedništva i odvojenih susreta sa članovima Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić je predvodio visoku delegaciju u toku zvaničnih razgovora sa predsjedavajućim Sulejmanom Tihićem i članovima Predsjedništva BiH Borislavom Paravcem i Ivom Mirom Jovićem.

U toku razgovora, još jedanput je potvrđen suverenitet i teritorijalni integritet dvije zemlje, bez mogućnosti promjena granica bez potpunog konsenzusa.

U tom kontekstu posebno je važna regionalna stabilnost i saradnja između svih država, nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Posebno je istaknuta obostrana potreba ekonomske saradnje između dvije susjedne zemlje i intenziviranje rada Međudržavnog vijeća, kao najpogodnijeg mjesta za rješavanje svih otvorenih pitanja međudržavnih odnosa.

Još jedanput je istaknuta nužnost sankcionisanja svih počinilaca ratnih zločina, prema principu lične odgovornosti.

O pitanju tužbe BiH protiv SCG delegacije su u toku razgovora iznijele različite stavove. Dok državna delegacija Srbije smatra da se to pitanje treba rješavati drugim modalitetima, jer tužba znatno opterećuje bilateralne odnose, bh. delegacija je istakla da u BiH nema konsenzusa o tom pitanju.

Na kraju razgovora zaključeno je da bi bilo neophodno što prije definisati bilanse zajedničkih interesa u cilju zajedničkog nastupa, kako u Regionu, tako i u Evropi, odnosno svijetu.

 

U popodnevnim satima Tadić se susreo sa presjedavajućim Vijeća ministara i Kolegijem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Foto galerija