1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Otvoreno pismo člana Predsjedništva BiH Ive Mire Jovića visokom predstavniku u BiH

30.6.2006

Iznimno su me uznemirile i zabrinule informacije o napadima građana Bošnjaka na građane hrvatske nacionalnosti u Tuzlanskoj županiji

 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović uputio je danas otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schwarz  Schillingu, a u povodu napada na Hrvate u Tuzlanskom kantonu. Pismo u cjelosti  prenosimo:

 

«Gospodine Visoki predstavniče,

Iznimno su me uznemirile i zabrinule informacije o napadima građana Bošnjaka na građane hrvatske nacionalnosti u Tuzlanskoj županiji. Maltretiranje Hrvata, koje, kako sam izviješćen, sustavno traje već godinama, u ovdašnjoj javnosti minimizira se i prezentira kao pojedinačni nevažni incident u «sredini skladnog življenja» pa čak i kad se radi o zločinu kakav je ubojstvo. Začuđuje me i inertnost predstavnika međunarodne zajednice koja prešutno, što nije slučaj kad su u pitanju drugi narodi u BiH, prelazi preko ovakvih dešavanja nad Hrvatima.

Tamo gdje ratna dejstva u Bosni i Hercegovini nisu uspjela otjerati sve Hrvate one, koji su ostali u manjini, danas se pokušava raznim pritiscima: silovanjem, vrijeđanjem, omalovažavanjem, prijetnjama i napadima, podmetanjem eksplozivnih sredstava pa i ubojstvima, natjerati da napuste ono što je njihovo stoljećima. Osim napada na građane Hrvate i njihovu imovinu silina bijesa i mržnje uperena je i prema katoličkim svećenicima te crkvenim objektima.

Najoštrije osuđujući prošlotjedno nasilje nad Hrvatima i dekanom Tuzlanskog dekanata fra Pericom Iljkićem, na jezeru Bistarac, očekujem prema počinitelju(ima) žurnu akciju tijela gonjenja i nadležnih institucija tamošnje Županije i Bosne i Hercegovine kao i osudu tog nedjela od strane šire društvene zajednice.

Samo iskreno i istinsko zalaganje svih, zajedno s međunarodnom zajednicom u Bosni i Hercegovini, za jednakopravnost naroda i građana te poštivanje ustavnog prava i europskih konvencija o ljudskim pravima na osobnu i imovinsku sigurnost pridonijet će izgradnji stabilne države i povjerenju u njene institucije.»