1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Susret članova Predsjedništva BiH s ministrom vanjskih poslova SR Njemačke dr Frank-Walter Steinmeierom

3.7.2006

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Tihić je zahvalio ministru Steinmeieru na podršci i pomoći koju je Njemačka pružala i pruža BiH, posebno u prihvatu 350.000 izbjeglih osoba, rekonstrukciji i obnovi zemlje, te učestvovanju njemačkih vojnika i policajaca u mirovnim snagama u BiH
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i član Predsjedništva BiH Borislav Paravac primili su danas, u Sarajevu, ministra vanjskih poslova SR Njemačke dr Frank-Waltera Steinmeiera koji boravi u jednodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Tihić je zahvalio ministru Steinmeieru na podršci i pomoći koju je Njemačka pružala i pruža BiH, posebno u prihvatu 350.000 izbjeglih osoba, rekonstrukciji i obnovi zemlje, te učestvovanju njemačkih vojnika i policajaca u mirovnim snagama u BiH.

Tokom susreta članovi Predsjedništva BiH su naglasili važnost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom te opredjeljenost ka evropskim integracijama što je jedan od ključnih faktora stabilnosti BiH. U tom kontekstu obostrano je izražena nada da će pregovori za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji biti pozitivno završeni i da će ovaj Sporazum biti potpisan 2007. godine za vrijeme njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom. Reforma policije, Javnoga radio-televizijskog servisa i potpuna saradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine su reforme u kojima treba postići veći napredak i sprovesti ih u zadatom roku, kazano je na sastanku.

Od ministra Steinmeiera je zatražena liberalizacija viznog režima za građane BiH. Teško dobijanje viza otežava kretanje i poslovnu saradnju posebno sa zemljama Evropske unije, te je nužno omogućiti građanima BiH lakše dobijanje viza. Potrebno je raditi na unapređenju ekonomske saradnje dvije zemlje i ohrabrivati njemačke investitore da ulažu u BiH, zaključeno je na sastanku.

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke je kazao da će Vlada njegove zemlje podržavati balkanski region u njegovom razvoju i evropskoj perspektivi, te da će insistirati da se ne odstupa od sadržaja solunskih dogovora. Ponuđena je pomoć njemačkih eksperata bh institucijama u ispunjavanju evropskih uvjeta. Razgovarajući o ustavnim promjenama ministar Steinmeier je naglasio potrebu da ustavna reforma koja je do sada bila bezuspješna bude uspješno provedena nakon općih izbora.

Na kraju susreta ministar Steinmeier je još jednom naglasio da će Vlada SR Njemčka nastaviti pružati podršku razvoju i evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.