1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH primili danas ministra vanjskih poslova Republike Estonije

4.7.2006

Predsjedavajući Tihić i član Predsjedništva BiH Paravac istaknuli su istinsku opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka ulasku u evro-atlanske saveze te estonskog ministra vanjskih poslova upoznali s refomama koje je naša zemlja provela, provodi i treba još provesti kao uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključenju te Programu partnerstvo za mir
 Predsjedavajućem Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću i članu Predsjedništva BiH Borislavu Paravcu, prilikom današnjeg sastanka u Sarajevu, ministar vanjskih poslova Republike Estonije Urmas Paet obećao je punu podršku Bosni i Hercegovini na integracijskom putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu u kojima je njegova zemlja punopravna članica. Ministar vanjskih poslova Estonije Paet je kazao:

- Evropska budućnost balkanskih zemalja iz neše perspektive veoma je važna stoga podupiremo politiku otvorenih vrata EU i NATO savezu za sve zemlje koje ispunjavaju uvjete. Bosna i Hercegovina ima i imat će punu podršku Republike Estonije u procesu reformi u različitim oblastima a u toj saradnji spremni smo pružiti svoja iskustva i dati eksperte kako bi cilj što prije bio ispunjen.

Predsjedavajući Tihić i član Predsjedništva BiH Paravac istaknuli su istinsku opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka ulasku u evro-atlanske saveze te estonskog ministra vanjskih poslova upoznali s refomama koje je naša zemlja provela, provodi i treba još provesti kao uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključenju te Programu partnerstvo za mir. Naglasili su kako je ostvaren vidan napredak u svim oblastima u odbrani posebno, a da se sve čini kako bi bili otklonjeni zastoji nastali u procesu reforme policijskog sektora, javnog RTV sistema i potpunoj saradnji s Haškim krivičnim sudom odnosno hapšenju preostalih optuženih za ratne zločine.

Razgovarano je i o potrebi promjene ustava u BiH, odnosima u regiji a od Estonije je zatražena daljnja pomoć pri liberalizaciji viznog režima za bh građane.

Međusobni odnosi BiH i Estonije ocijenjeni su dobrim ali je rečeno i da su neaktivni te otvorenog prostora za saradnju, u svim sferama, ima posebno u privredi u kojoj ekonomsko - poslovne zajednice trebaju ostvariti bolju međusobnu informiranost.