1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović u posjeti Haškom krivičnom sudu

4.7.2006

Na sastancima je, između ostalog, razgovarano o neprocesuiranju i nekažnjavanju počinioca zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini pred Haškim krivičnim sudom
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović danas je u Hagu razgovarao, na odvojenim sastancima, s predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda za procesuiranje zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije Faustom Pocarom i glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Na sastancima je, između ostalog, razgovarano o neprocesuiranju i nekažnjavanju počinioca zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini pred Haškim krivičnim sudom. Iskazano je razumijevanje domaćina za zabrinutost zbog navedenog a glavna haška tužiteljica del Ponte rekla je kako je na prvostepenske presude Seferu Haliloviću, Amiru Kuburi i Enveru Hadžihasanoviću uložila žalbe.

Tokom ovih susreta naglašena je važnost hapšenja svih optuženih za ratne zločine u BiH a posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića što je uvjet Bosni i Hercegovini za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i priključenju. Kako je istaknuo član Predsjedništva BiH to je i preduvjet za stabilnu i perspektivnu budućnost naše zemlje.

Bilo je riječi i o pomoći međunarodne zajednice u reformi pravosuđa u Bosni i Hercegovini a ovom prilikom je Jović ukazao na potrebu daljnje podrške da bi se postigla kvaliteta i materijalna sigurnost kako lokalnih sudova tako i Državnog suda BiH.

Razgovarajući o tranzicijskim procesima u Bosni i Hercegovini dosadašnja postignuća u sistemu odbrane, formiranju SIPE i OSE pohvaljena su a završetak procesa preustroja policije naveden je nužnim i hitnim. Domaćin je izrazio spremnost za daljnju saradnju.