1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH primili danas predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Van der Lindena

7.7.2006

Na sastanku je razgovarano o uvjetima međunarodne zajednice postavljenim pred Bosnu i Hercegovinu i procesu snažnih sveobuhvatnih reformami koje BiH provodi na svom tranzicijskom putu ka evroatlanskim integracijama
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i član Predsjedništva BiH Borislav Paravac primili su danas u Sarajevu predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Renea van der Lindena.

Na sastanku je razgovarano o uvjetima međunarodne zajednice postavljenim pred Bosnu i Hercegovinu i procesu snažnih sveobuhvatnih reformami koje BiH provodi na svom tranzicijskom putu ka evroatlanskim integracijama.

- Vijeće Evrope je bilo, jeste i ostaće stabilizirajući faktor u Bosni i Hercegovini kazao je danas predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Rene van der Linden te dodao: - Daytonski sporazum nije dovoljan za ispunjavanje uvjeta u članstvo Evrpske Unije i stoga su ustavne reforme neminovne. Naglasio je očekivanja da poslije izbora sve političke strane izađu s novim prijedlozima i novim sporazumima koje će građanima ove države ponuditi prosperitetnu budućnost.

Iznesene stavove predsjednika Parlamentarne skupštine VE o rezoluciji VE u potpunosti je podržao predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji je ovom prilikom upozorio da je još uvijek rano za ukidanje Ureda visokog predstavnika za BiH.

- Rezoluciju vidim kao pomoć Bosni i Hercegovini, kao putokaz kako ići dalje u reformama i zahvalni smo  na pomoći. Venecijanskoj komisiji i Vijeću Evrope u dosadašnjem procesu ustavnih reformi koje, na žalost, usprkos postignutom dogovoru političkih stranaka nismo i uspjeli provesti, rekao je predsjedavajući Tihić i napomenuo da je potrebno i u daljim reformama Ustava postići konsenzus tri naroda.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Borislav Paravac kazao je «da podržava stav srpskih poslanika u Parlamentu BiH» i istaknuo «da je rezolucija donesena u vrlo nezgodno vrijeme kada se povlače bonska ovlaštenja visokog predstavnika a Bosna i Hercegovina treba da preuzme sama sudbinu i odgovornost u svoje ruke te da je već proizvela polarizaciju unutar BiH».

Van der Linden je još jednom ponovio stav međunarodne zajednice o referendumu kazavši da nije moguć te održavanje refenduma isključuje i daytonski mirovnni sporazum. Istaknuo je kako se pomirenje u BiH najlakše može postići putem Komisije za istinu i pomirenje i zalažio se za usvajanje što hitnije usvajanje na državnom nivou Zakona o visokoškolskom obrazovanju.

Od političara je zatražio odmah nakon jesenskih izbora pristupe promjeni Ustava te stvaranje klime da mladi ljude žive zajedno i podržao donošenje Zakona o sportu na nivou države. Ponovio je postprijemne uslove BiH - ukidanje «segregacije» u školama, donošenje Zakona o Javnom RTV-u, Zakona o visokom školstvu i tijesnu saradnju s haškim sudom.

Foto galerija