1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Susret članova Predsjedništva BiH s ministrom odbrane Republike Italije Arturom Parisijem

12.7.2006

Učinjen je značajan korak kreiranjem zajedničke vojske što je jedan od glavnih uvjeta za zajedničku budućnost unutar NATO-a. Spremni smo pomoći BiH na njenome putu ka evroatlanskim integracijama», kazao je ministar Parisi
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i članovi Predsjedništva BiH Borislav Paravac i Ivo Miro Jović primili su danas u Predsjedništvu BiH ministra odbrane Republike Italije Artura Parisia.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Tihić je zahvalio ministru Parisiu na podršci i pomoći koju je Italija pružala i pruža BiH.

Tokom susreta razgovarano je o priključenju NATO programu Partnerstvo za mir (Pfp) i uvjetima priključenja. U tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo tokom reforme u ovoj oblasti koja se izvršava u skladu s ekonomskim mogućnostima, kapacitetima te u skladu sa standardima NATO-a.

Ministar odbrane Republike Italije je kazao da je ovo jedna od njegovih prvih posjeta od formiranja nove talijanske Vlade, te uputio čestitke članovima Predsjedništva BiH na uspješnom provođenju reforme odbrane . «Učinjen je značajan korak kreiranjem zajedničke vojske što je jedan od glavnih uvjeta za zajedničku budućnost unutar NATO-a. Spremni smo pomoći BiH na njenome putu ka evroatlanskim integracijama», kazao je ministar Parisi.

Na kraju susreta članovi Predsjedništva BiH su još jednom naglasili da je glavni cilj bh vlasti ispunjavanje uvjeta za priključenje NATO-u i EU.