1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u radnoj posjeti Republici Austriji

14.7.2006

Predsjednik Austrije ponovio je opredijeljenost Austrije da nastavi pomagati BiH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama, kao i želju zemalja Evrope da se sigurnosna situacija u regionu zapadnog Balkana riješi mirnim putem, interesujući se za dešavanja na Kosovu i Crnoj Gori
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić danas je u radnoj posjeti Republici Austriji. Predsjedavajući Tihić ovom prilikom susreo se sa predsjednikom Republike Austrije dr. Heinzom Fischerom.

Tokom susreta razgovaralo se o ispunjavanju uvjeta za prijem BiH u EU, kojom prilikom je predsjednik Austrije dao punu podršku, naglasivši da je u periodu austrijskog predsjedavanja EU, BiH započela pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Predsjednik Austrije dr. Heinz Fischer istakao je da okončano predsjedavanje Austrije EU ne znači manju zainteresiranost za pružanje podrške i pomoći BiH u njenom daljnjem napredovanju.

Predsjedavajući Tihić zahvalio se predsjedniku Austrije za podršku i pomoć koju je Austrija pružala i pruža BiH, kako tokom njenog najtežeg perioda, kada je primila veliki broj izbjeglica, tako i u obnovi zemlje.

Konstatirano je da se bilateralni odnosi dvije zemlje trebaju unaprijediti, pa je ovom prilikom predsjedavajući Tihić naglasio potrebu implementacije Sporazuma o dvojnom državljanstvu, te liberalizacije viznog režima.

Također se razgovaralo i o međusobnom podupiranju dviju zemalja kada je u pitanju kandidatura za članstvo kao nestalnih članica Vijeća sigirnosti, Austrije u periodu od 2009. do 2010. i BiH kao kandidata u periodu od 2010. do 2011.

Predsjednik Austrije ponovio je opredijeljenost Austrije da nastavi pomagati BiH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama, kao i želju zemalja Evrope da se sigurnosna situacija u regionu zapadnog Balkana riješi mirnim putem, interesujući se za dešavanja na Kosovu i Crnoj Gori.

Predsjedavajući Tihić naglasio je i ponovio da se teritorijalni integritet i suverenitet BiH, koja je neupitna kao država, ne može narušiti, i izrazio mišljenje da se situacija u regionu treba riješiti mirnim putem.

U okviru protokolarnih aktivnosti predsjedavajući Tihić poklonio je predsjedniku Fischeru i premijeru Austrije knjigu Srebrenica Tarika Samaraha, a u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

Foto galerija