1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio delegaciju Malezije predvođenu Muhamedom Mahatirom

15.7.2006

Bivši premijer Malezije naglasio je da je u posjetu BiH doveo ugledne malezijske biznismene kako bi se podstaklo veće investiranje
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio je danas delegaciju Malezije, predvođenu bivšim premijerom te države Muhamedom Mahatirom.

Delegacija od 11 uglednih malezijskih biznismena došla je u trodnevnu posjetu BiH.

Predsjedavajući Tihić zahvalio se Maleziji na svemu što su učinili i čine za ostvarivanje napretka u BiH, još od međunarodnog priznanja BiH, rekonstrukcije porušene zemlje, te pružanja pomoći održivom povratku.

Bivši premijer Malezije naglasio je da je u posjetu BiH doveo ugledne malezijske biznismene kako bi se podstaklo veće investiranje. Kazao je da Malezija želi investirati u prirodno bogatu zemlju kao što je BiH, naročito u projekte koji će zaposliti što veći broj ljudi.

Predsjedavajući Tihić predočio je Mahatiru mogućnosti za ulaganja u BiH, naglasivši da je u BiH uređeno evropsko zakonodavstvo kada su u pitanju strana ulaganja, kao i da proizvođači u BiH imaju pravo na bescarinski izvoz u zemlje Evrope, te kvalifikovanu radnu snagu, što olakšava ulaganja.

Mahatir je naročito voljan zainteresirati malezijske biznismene za ulaganja u projekat koridora 5C i aerodroma u Visokom, za koje smatra da su važni infrastrukturalni projekti.

Razgovaralo se i o ulaganjima u bogate hidro i termo potencijale, kojom prilikom je Mahatir naglasio da će nakon njegove posjete u BiH doći ekipa stručnjaka iz Malezije radi  procjene i ispitivanja potencijala za ulaganja.

U toku protokolarnih aktivnosti predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić poklonio je bivšem premijeru Malezije Muhamedu Mahatiru knjigu Srebrenica Tarika Samaraha.

Foto galerija