1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH Tihić, Paravac i Jović primili delegaciju Predstavničkog doma Kongresa SAD-a

17.7.2006

Ponovljena je i opredijeljenost BiH u borbi protiv terorizma a istaknuto je da Bosna i Hercegovina i sama predstavlja dio međunarodne koalicije. Kongresmeni su izrazili zahvalnost za učestvovanje naše deminerske jedinice u Iraku pohvalivši naše deminere za iznimnu profesionalnost
 Članovima Predsjedništva BiH priznanje za liderstvo i vidan napredak koji je ostvarila zemlja u postratnom razdoblju odala je, prilikom današnjeg susreta u Sarajevu, delegacija Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a ovom prilikom su najavili produžetak partnerstva.

- Shvaćamo da zemlja prolazi tranziciju i kada se osvrnemo na učinjeno u Bosni i Hercegovini ponosni smo da smo bili partner u prošlosti a želimo i obavezujemo se da ćemo to biti i u budućnsoti. Teško jeste raditi na osnovu konsenzusa a vi na svojim leđima nosite odgovornost mira, rekonstrukcije i prosperiteta i na tome vam čestitamo, kazao je član Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma kongresmen Peter Hoekstra.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarajući s kongresmenima, koji dobro poznaju stanje u našoj zemlji, ponovili su da za osnovni cilj Bosne i Hercegovine, a to je ulazak u Nato pakt - koji nudi sigurnost, i Evropsku uniju - koja pruža progres, postoji konsenzus svih političkih stranaka iz sva tri naroda. Istaknuli su da Bosna i Hercegovina reforme i standardizaciju s Evropom provodi ponajprije svjesna vlastitih potreba i ubrzanog ekonomskog razvoja. Stoga su naglasili važnost i nužnost ustavnih promjena te iskazali žaljenje zbog njihovog neusvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH, usprkos, kako su kazali, postignutog dogovora vodećih političkih stranaka. Također su rekli da je vidno jačanje državnih institucija a u tom pravcu će se nastaviti i poslije predstojećih, jesenskih izbora.

Ponovljena je i opredijeljenost BiH u borbi protiv terorizma a istaknuto je da Bosna i Hercegovina i sama predstavlja dio međunarodne koalicije. Kongresmeni su izrazili zahvalnost za učestvovanje naše deminerske jedinice u Iraku pohvalivši naše deminere za iznimnu profesionalnost.

Članovi Predsjedništva zahvalili su iskreno i od srca američkom narodu i Vladi na svesrdnoj podršci počev od uspostave mira, rekonstrukcije, obnove zemlje te pomoć u provedbi reformi.

Delegaciju je predvodio član Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma kongresmen Peter Hoekstra. U delegaciji su bili kongresmeni Gil Gutknecht, Mike J. Rogers, Earl Pomeroy i Christopher Shays a sastanku je prisustvovao Douglas Mc Elhaney, ambasador SAD u BiH.

Foto galerija