1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac i austrijski ambasador za BiH Verner Almhofer posjetili Općinu Kalinovik

13.7.2006

«Kalinovik će ponuditi odgovarajuće programe za ulaganja Austrije, a Vlada i biznismeni ove Republike će sagledati i odrediti prioritete tih ulaganja» zaključeno je na kraju današnje posjete Kalinoviku
 Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac i austrijski ambasador za Bosnu i Hercegovinu, Verner Almhofer, posjetili su Kalinovik i tom prilikom razgovarali sa političkim i privrednim rukovodstvom ove izrazito nerazvijene općine.

Na sastanku je konstatovano da je proces iseljavanja još uvijek prisutan zbog loših uslova za život, iako je udaljenost ovog gradića od Sarajeva oko 60 km, a od Mostara 100 km. Putevi i druga infrastruktura su još iz doba Austougarske monarhije. U to vrijeme Kalinovik je dobio prvi vodovod, veliki garnizon, utvrđenja, vjerske objekte i putnu komunikaciju sa svijetom.

Glavni resursi ove lokalne zajednice su poljoprivreda, stočarstvo, drvna industrija, hidropotencijal i turizam.

Poslije sastanka u Općini, gostima je organizovan obilazak crkava u Kalinoviku i na Oblju, spomenika austrijskom vojniku, doline Neretve u Ulogu i jezera Gvozno.

«Kalinovik će ponuditi odgovarajuće programe za ulaganja Austrije, a Vlada i biznismeni ove Republike će sagledati i odrediti prioritete tih ulaganja» zaključeno je na kraju današnje posjete Kalinoviku.

Foto galerija