1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić primio ambasadore zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC-a) stalno akreditirane u Bosni i Hercegovini

19.7.2006

Generalni sekretar OIC-a pozvao je generalnog sekretara UN-a Koffi Annana da Vijeće sigurnosti UN urgentno intervenira u zaustavljanju eskalacije nasilja u Libanonu i obustavi napada, rečeno je tokom susreta
 Predsjedavajući Presjedništva BiH Sulejman Tihić primio je danas u Sarajevu ambasadore zemalja članica Organizacije islamske konferencije(OIC-a) stalno akreditirane u Bosni i Hercegovini: Saudijske Arabije, Egipta, Turske, Palestine, Malezije, Libije i Irana. Tema susreta je bila aktualna situacija na Bliskom istoku i Libanonu.

Ambasador Saudijske Arabije u BiH prenio je zvaničan stav OIC-a, odnosno generalnog sekretara prof. dr. Ekmeleddina Ihsanoglua, kao i stav Arapske lige, koji strogo osuđuju izraelske napade na Libanon, suprotne međunarodnom humanitarnom pravu i svim međunarodnim rezolucijama.

Istaknuto je da većina islamskih zemalja osuđuje napade Izraela na Libanon i zahtijeva od međunarodne zajednice da intervenira. Generalni sekretar OIC-a pozvao je generalnog sekretara UN-a Koffi Annana da Vijeće sigurnosti UN urgentno intervenira u zaustavljanju eskalacije nasilja u Libanonu i obustavi napada, rečeno je tokom susreta.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva također je izrazio zabrinutost dešavanjima i stradanjima civilnog stanovništva na Bliskom istoku. U svakom slučaju, podržavam napore za hitnu obustavu sukoba, izjavio je Tihić.

Na susretu se razgovaralo i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i provedbi reformi.

Foto galerija