1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić drugog dana posjete Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji susreo se sa premijerom Vlade

24.7.2006

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić tokom današnjeg drugog dana zvanične posjete Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji susreo se sa dr. El Baghdadi El-Mahmoudiem, premijerom vlade Libije
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić tokom današnjeg drugog dana zvanične posjete Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji susreo se sa dr. El Baghdadi El-Mahmoudiem, premijerom vlade Libije.

Premijer El-Mahmoudi se složio sa inicijativom predsjedavajućeg Tihića za intenziviranjem privredne saradnje dvije zemlje, te će u tom smislu nadležni u Libiji učiniti sve kako bi se bosanskohercegovačke firme u što većem broju vratile na bosanskohercegovačko tržište.

Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, saradnje u oblasti zdravstva, naučnoj i tehničkoj saradnji, kao i saradnji u oblasti turizma.

Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva bi trebao omogućiti povratak značajnog broja ljekara i zdravstvenog osoblja iz BiH u libijske zdravstvene ustanove.

Predsjedavajući Tihić obišao je, položio vijence i proučio Fatihu na Spomenik neznanom junaku, podignut u znak sjećanja na poginule iz doba borbe protiv Italijana, zatim na mezaru Muhameda Munyara Al-Qhadafia, rahmetli oca predsjednika Moamera Al-Qhadafia, jednog od najpoznatijih boraca u borbi protiv Italijana, te obišao šehidsko mezarje i Spomenik žrtvama američkog bombardovanja Libije.

Predsjedavajući Tihić obišao je i Fakultet-Organizaciju Islamska Da'wa, gdje ga je dočekao dr. Ahmed Muhamed Eš-Šerif, predsjednik ove Organizacije, koja sarađuje sa islamskim i zemljama Evrope.

Razgovaralo se o saradnji ove Organizacije sa institucijama u BiH, kojom prilikom je dr. Eš-Šerif obećao pomoć u obnovi Ferhadije džamije u Banjoj Luci, putem UNESCO-a čija su i članica.

Rečeno je da je u planu i otvaranje ureda Organizacije u Sarajevu, pri čemu bi se prvobitna pomoć bazirala na održivom povratku.

Predsjedavajući Tihić imao je priliku obići prostorije Fakulteta, na kojem studira 60. nacija, a među njima upoznati se i porazgovarati sa bosanskohercegovačkim studentima.

Foto galerija