1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u Libiji obišao bivšu rezidenciju Al-Qhadafia i fabriku Jafara

26.7.2006

Jučer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u Tripoliju obišao bivšu rezidenciju vođe revolucije, predsjednika Moamera Abu Munyar Al-Qhadafia, koju su 1986. bombardovale američke vojne snage
 Jučer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić u Tripoliju obišao bivšu rezidenciju vođe revolucije, predsjednika Moamera Abu Munyar Al-Qhadafia, koju su 1986. bombardovale američke vojne snage.

Ovom  prilikom predsjedavajući Tihić upisao se u knjigu posjetilaca.

 

Državna delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Tihićem obišla je Jafaru, bosanskohercegovačku fabriku za proizvodnju sokova, gdje ga je dočekao direktor fabrike Mujo Selimović.

Rečeno je da ovakav oblik saradnje dvije zemlje i razvoja tržišta BiH u svijetu treba biti primjer za investiranje na libijsko tržište i drugim bosanskohercegovačkim firmama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić imao je susret sa dr. Muhamedom Rašidom, ministrom zdravlja, Muhamedom Sijalom, ministrom za saradnju, te generalnim direktorom Elektroprivrede Libije Omranom Bu Kiraa.

Susretu su prisustvovali Abdulharis Šeta, direktor Energoinvesta, te Edin Arslanagić, direktor Bosnalijeka.

Konstatovano je da bi trebalo razmijeniti iskustva u medicini i unaprijediti saradnju dvije zemlje u oblasti zdravstva, kojom prilikom je dr. Muhamed Rašid kazao da se planira angažiranje bh medicinskih kadrova u Libiji.

Dogovoreno je da liječnički tim iz Libije posjeti BiH kako bi se što prije pristupilo potpisivanju sporazuma o saradnji i realizaciji konkretnih projekata.

Mišljenja su razmijenili i bosanskohercegovački direktor Enegoinvesta i libijski direktor Energopetrola o podizanju saradnje  u ovoj oblasti na nivo kakav je bio prije rata u BiH.

Foto galerija