1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Članovi Predsjedništva BiH primili su danas u Sarajevu delegaciju Općine Jajce i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

31.7.2006

Ovom prilikom delegacija Općine Jajce je informisala članove Predsjedništva BiH o toku aktivnosti za izradu nominacijskog fajla za uvrštenje stare gradske jezgre Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a
 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, te šef Kabineta Borislava Paravca Simo Bozalo sa saradnicima primili su danas, u Sarajevu, delegaciju Općine Jajce u sastavu Nisvet Hrnjić, načelnik Općine i Ljubko Lovrić, predsjedavajući Općinskog vijeća, te Dubravka Lovrenovića ispred Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Enesa Milaka iz Društva za zaštitu kulturnih i prirodnih vrijednosti Jajca.

Ovom prilikom delegacija Općine Jajce je informisala članove Predsjedništva BiH o toku aktivnosti za izradu nominacijskog fajla za uvrštenje stare gradske jezgre Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Izražena je nada da će nominacijski plan biti završen do kraja godine kako bi se u siječnju/januaru 2007. godine predao u sjedište UNESCO-a u Parizu.

Potrebna je pomoć za završetak prve faze rekonstrukcije Esme Sultanije džamije u Jajcu kako bi bila uvrštena u nominacijski fajl, kazao je Lovrenović. Razgovarano je o toku obnove župne crkve Uznesenja blažene djevice Marije i franjevačkog samostana, koji je osposobljen za stanovanje svećenika koji tamo žive i rade, trenutnom stanju pravoslavne crkve u Jajcu za čiju obnovu postoje osigurana određena finansijska sredstva, te izgradnji crkve sv. Ive u Podmilačju kod Jajca.

Tokom susreta Lovrenović je uputio molbu članovima Predsjedništva BiH da pomognu u rekonstrukciji bosanskog kraljevskog grba Kotromanića koji se nalazi na frontalnom dijelu jajačke tvrđave (citadele). Milak je kazao da je u toku obnova Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, te da je velika zainteresiranost domaćih i stranih posjetitelja za ovaj muzej što doprinosi promociji grada i države.

Članovi Predsjendištva BiH su podržali sve navedene aktivnosti i dali punu podršku obnovi svih vjerskih i kulturnih sadržaja u Jajcu.

Foto galerija