1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović primio delegaciju OŠ «Vareš»

31.7.2006

Tema razgovora je bilo opće stanje u Varešu, te je ukazano na probleme u radu i životu, infrastrukturnim problemima i ostalom
 Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović primio je danas u Predsjedništvu BiH Zdravka Maroševića, predsjednika OO HDZ-a Vareš, Almu Mandić zamjenicu direktora OŠ «Vareš» i Miroslava Pećinovića člana Školskog odbora OŠ «Vareš».

Tema razgovora je bilo opće stanje u Varešu, te je ukazano na probleme u radu i životu, infrastrukturnim problemima i ostalom.

Glavni problem je istaknut u školstvu gdje se od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona insistira na gašenju Ugovornih odluka iz 2000. godine kada je ugašen rad škole «Fra Filip Lastrić». Podsjećanja radi u augustu 2000. godine u Varešu je došlo do spajanja Osnovne škole «Vareš» iz Vareša u kojoj se izvodila nastava na bosanskom jeziku i Osnovne škole «Fra Filip Lastrić» u kojoj se izvodila nastava na hrvatskom jeziku. Integracija je izvršena tako da su se dva pravna subjekta spojila u jedan pravni subjekt pod određenim uvjetima. Između ostaloga određeno je da škola ima jedan školski odbor sastavljen od predstavnika Bošnjaka i Hrvata, da direktor škole bude Bošnjak, a njegov zamjenik Hrvat. Za vrijeme svoga četvrogodišnjeg mandata sadašnje rukovodstvo škole je podiglo na visok nivo rad ove škole i osiguralo da sve funkcionira i pored rada po dva nastavna programa.

Međutim u ovome trenutku se pokušava na razne načine neispoštivati ovakve odluke i Hrvate dovesti u poziciju da se nastave boriti za školu na svom jeziku, kazali su predstavnici Škole. U augustu 2006. godine ističe mandat sadašnjem rukovostvu škole-ravnatelju/direktoru i zamjeniku direktora/ravnatelja i predloženo je da se Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona i Školskom odboru OŠ «Vareš» da pismena obaveza da u ovakvim školama ako je direktor predstavnik jednog naroda, zamjenik ili pomoćnik mora biti predstavnik drugog naroda tj. biran iz drugog nastavnog plana programa ili obrnuto. Ovaj strah je iskazan zato što u Zakonu o osnovnoj školi nije navedeno kako izabrati direktora/ravnatelja škole i pomoćnika direktora tj. kako postupiti u školama koje su jedan pravni subjekt, a rade po dva nastavna plana i programa, tako da postoji mogućnost da u novoizabranom rukovodstvu ne bude predstavnika jednog naroda što bi u ovome slučaju vratilo stanje na 2000. godinu i izazvalo nezadovoljstvo jednog naroda.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović je razumio i obećao punu podršku prava školovanja djeteta na svom maternjem jeziku i po nastavnom planu i jeziku koje odaberu djeca i roditelji. Ukoliko dođe do nepoštivanja ove Odluke to bi bila jasna poruka Hrvatima da ne prihvataju insistiranja za administrativna ujedinavanja škola jer bi tako izgubli svoj školski sistem na što se ne može pristati, te je kazao da će sve poduzeti za pravedno rješavanje ovoga problema.

Foto galerija