1., 2. i 3. saziv Predsjedništva BiH ( 1996. - 1998. ; 1998. - 2002. ; 2002. – 2006.)

Novoimenovani ambasador SR Njemačke predao akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću

1.8.2006

U razgovoru, nakon predaje akreditiva i riječi iskrene dobrodošlice u Sarajevo, konstatovano je, da BiH i SR Njemačka, imaju dobre, prijateljske i posebne međusobne odnose
 Danas je, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Sulejman Tihić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH  Mihaela Schmunka.

U razgovoru, nakon predaje akreditiva i riječi iskrene dobrodošlice u Sarajevo, konstatovano je, da BiH i SR Njemačka, imaju dobre, prijateljske i posebne međusobne odnose.

«Uloga međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini se mora postepeno smanjivati i izabrani zvaničnici domaćih vlasti treba da potpuno prihvate odgovornost za budućnost svoje zemlje i njezinih građana, zaključili su u toku razgovora Tihić i Schmunk.

Govoreći u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime, Tihić je istakao da je ovdje ostvaren veliki napredak u profilisanju Vijeća ministara u Vladu, u uspostavljanju DGS-a, Direkcije za indirektno oporezivanje i osnivanju čitavog niza državnih institucija. Takođe je naglasio da povlačenje OHR-a iz zemlje treba teći postepeno poslije oktobarskih izbora i ustavnih reformi.

«Pošto Njemačka ima značajnu ulogu u Vijeću za implementaciju mira, EUPEM-u, kancelariji Visokog predstavnika i brojnim organizacijama nevladinog sektora, u vašoj zemlji, nećemo dozvoliti da jednom rukom gradimo, a drugom rušimo izgrađeno», rekao je na kraju razgovora ambasador Schmunk i dodao da će Njemačka i dalje pružati BiH bezrezervnu podršku u partnerskim odnosima i realizaciji evropske perspektive, jer ova zemlja pripada mladoj generaciji, kojoj smo svi dužni obezbijediti sretnu budućnost.

Foto galerija