4. saziv Predsjedništva BiH (6.11. 2006. – 10.11. 2010.)

Izjava za javnost člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića

20.8.2010

Povodom jučerašnjeg istupa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u vezi s pitanjem dvojnog državljanstva, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović dao je sljedeću izjavu za javnost.
Povodom jučerašnjeg istupa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u vezi s pitanjem dvojnog državljanstva, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović dao je sljedeću izjavu za javnost:

„Odgovarajući na konkretno novinarsko pitanje o razlozima zastoja u regulisanju dvojnog državljanstva sa Hrvatskom i Crnom Gorom, ponovio sam ono što je odavno poznato, a to je da je bošnjački član Predsjedništva BiH taj koji blokira zaključenje sporazuma sa ovim državama. Predsjedavajući Silajdžić, kao i mnogo puta do sada, nastavlja obmanjivati javnost i neosnovano optuživati predstavnike Republike Srpske za navodne blokade i opstrukcije u vezi s ovim pitanjem.

Ovdje se ne radi ni o kakvom „diskriminatorskom pristupu prema bh. građanima u svijetu“, već o pitanju poštovanja Ustava i zakona BiH.  Naime, rješavanje ovog pitanja putem bilateralnih ugovora nedvosmisleno je predviđeno članom I stav 7. tačka d.) Ustava BiH, što je prepisano i u Zakon o državljanstvu BiH. Po tom osnovu, zaključen je Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, dok je zaključenje takvih sporazuma sa Crnom Gorom i Hrvatskom, koristeći istu priču, spriječio Silajdžić, mada, što je dobro poznato, dvojno državljanstvo sa Hrvatskom u praksi faktički postoji.

Dakle, Haris Silajdžić nastavlja ignorisati Ustav i zakone BiH, koristeći i ovo pitanje da napadne postojanje instituta entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini  BiH. I ovom prilikom ponavljam da, uprkos nastojanjima Silajdžića i mnogih drugih, ja, kao ni drugi predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, nećemo dozvoliti da ovaj mehanizam, koji je od vitalnog značaja za Republiku Srpsku i druge konstitutivne narode, bude ukinut“.

Kabinet člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske