5. saziv Predsjedništva BiH (10.11.2010. – 17.11.2014.)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH posjetio Operativni centar Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH

16.5.2014

Tokom posjete Centru, predsjedavajući Predsjedništva je, zajedno s ministrom odbrane BiH, načelnikom Zajedničkog štaba i njihovim saradnicima, obaviješten o svim preduzetim aktivnostima Oružanih snaga BiH u akcijama pomoći i spašavanja stanovništva BiH od poplava.
Rukovodioci Operativnog centra su informisali predsjedavajućeg Izetbegovića o strukturi i načinu funkcionisanja ove jednice, te materijalno-tehničkim sredstvima kojim raspolažu.

Tokom posjete Centru, predsjedavajući Predsjedništva je, zajedno s ministrom odbrane BiH, načelnikom Zajedničkog štaba i njihovim saradnicima, obaviješten o svim preduzetim aktivnostima Oružanih snaga BiH u akcijama pomoći i spašavanja stanovništva BiH od poplava. Predočeni su im rezultati kompletnog angažovanja ljudstva i resursa Oružanih snaga BiH, uključujući akcije helikopterskih evakuacija, evakuacija i prijevoza stanovništva čamcima, kamionima, autobusima, korištenje inžinjerije, angažovanja ljudstva na osiguravanju nasipa i direktnoj pomoći stanovništvu, te korištenju svih drugih materijalno-tehničkih sredstava.

 

„Činimo sve da oni koji se nađu u životnoj opasnosti budu spašeni, i do sada imamo zaista dobre rezultate, najviše zahvaljujući Oružanim snagama BiH. Meteorološki uslovi u kojima su jučer pripadnici Oružanih snaga letjeli su bili iznimno teški, 5 helikoptera je konstantno bilo u zraku, i učinili su junačke stvari jučer. Piloti Oružanih snaga su bili heroji dana. Danas smo ovdje u Operativnom centru Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH imali priliku vidjeti kako pristižu i kako se procesuiraju informacije, te sam jako zadovoljan sveobuhvatnošću ovog centra“, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon posjete Operativnom centru Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

 

Naglašeno je da Oružane snage BiH nastavljaju djelovati i ostaju u stanju pripravnosti, kako bi što brže i efikasnije odgovorile na izazove koje su donijele poplave u našoj zemlji.

 

Foto galerija