5. saziv Predsjedništva BiH (10.11.2010. – 17.11.2014.)

Obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogh Rasmussena na press-konferenciji

21.5.2014

Sastanak je počeo razgovorom o katastrofi koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu. Ja sam generalnom sekretaru iznio podatke o štetama, o žrtvama, o prioritetima, o onome što se preduzima, o trenutnim potrebama. NATO savez je preko svojih zemalja saveznica i preko svojih partnera već snažno uključen. Dakle, 21 ili saveznik ili partner NATO-a je već prisutan u BiH i pomaže.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

 

Dakle, imali smo jedan kvalitetan sastanak s generalnim sekretarom Rasmussenom i njegovim timom, naravno o putu BiH, odnosno o zastoju na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu.

 

Sastanak je počeo razgovorom o katastrofi koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu. Ja sam generalnom sekretaru iznio podatke o štetama, o žrtvama, o prioritetima, o onome što se preduzima, o trenutnim potrebama. NATO savez je preko svojih zemalja saveznica i preko svojih partnera već snažno uključen. Dakle, 21 ili saveznik ili partner NATO-a je već prisutan u BiH i pomaže. Kazao sam da se fokusi mijenjaju na dnevnoj bazi, da u sljedećim danima treba spriječiti epidemije koje mogu nastati zbog hiljade leševa koji mogu početi da se raspadaju u područjima pogođenim poplavama, dakle mogu se početi raspadati u vodi i to može dovesti do zagađenja tla i do zagađenja podzemnih voda. Dogovoreno je da se obratimo NATO-u i da će oni vidjeti u kojoj mjeri i na koji način nam mogu pomoći. Ono što je u ovom času vjerovatno najpotrebnije Bosni i Hercegovini jesu mobilne spalionice za hiljade leševa.

 

U vezi s putem ka NATO-u, odnosno u vezi sa zahtjevom ka ispunjavanju tzv. Talinskog uslova, nismo imali danas kazati ništa novo. Izražena je nada da ćemo u jednoj relaksiranijoj atmosferi, nakon oktobarskih izbora, konačno riješiti to pitanje.

Ja sam podcrtao gospodinu Rasmussenu i timu iz NATO-a da, uprkos zastoju, kada je u pitanju naš put ka NATO-u, unutar samih Oružanih snaga imamo dobre pomake. Dakle, prije svega istakao sam ogroman napredak u oblasti civilno-vojne saradnje koja je ovih dana došla do izražaja. Dakle, saradnja i koordinacija između vojnih i civilnih struktura bila je odlična i to je jedan od uspjeha Bosne i Hercegovine.

Zatim učešće u međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama – NATO misija u Afganistanu, a misije UN-a u Kongu i Maliju. Mislim da je BiH, kada je u pitanju Afganistan, vrlo osjetljiva misija, da je BiH možda učinila i više nego što su neke članice NATO-a. U svakom slučaju, od 2009. godine, 433 pripadnika Oružanih snaga BiH je učestvovalo u ovoj misiji.

 

Bosna i Hercegovina je dala i veliki doprinos regionalnoj sigurnosti raznovrsnim učestvovanjem u regionalnim forumima SEECP-a, CEF-e, RACVIAC-a i slično. Također, pokazala se kao zreo i konstruktivan partner u multilateralnim formatima. Pored toga, ostvaren je i stabilan napredak u implementaciji partnerskih ciljeva u okviru Partnerstva za mir. Povećan je kapacitet za interoperabilne operacije sa NATO saveznicima i partnerima. Istakao sam i  kao novinu program obuke oficira Oružanih snaga. Trenutno je u toku obuka za prvih 30 mladih oficira koji će biti educirani u Bosni i Hercegovini. Dakle, ona treba biti završena do 2015. godine.

Također, podcrtao sam i pitanje rješavanja viškova naoružanja i municije. U 2014. godini uništeno je – što municije, što naoružanja, 894 tona, skoro 900 tona. I, konačno, nastavljeno je poboljšanje logistike i sistema javnih nabavki u Ministarstvu odbrane. Naš cilj, odnosno cilj NATO-a koji nam je postavio, da se 2% bruto ličnog dohotka izdvaja za potrebe Oružanih snaga, mi za sada ne možemo ispuniti, ali težimo tome. Samim sistemom nabavki smo postigli to da se sa jednakim sredstvima nabavlja više i kvaliltetnije opreme.

 

Ovo je oproštajna posjeta generalnog sekretara Rasmussena i ja sam mu danas zahvalio, u ime Bosne i Hercegovine i u ime naših oružanih snaga i države, na snažnoj podršci koju je tokom cijelog mandata pružao BiH na njenom putu ka članstvu u NATO savez.

 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen

 

Gospodine predsjedavajući,

 

Dozvolite mi da počnem tako što ću izraziti iskreno saučešće zbog gubitka života i užasne katastrofe koja je pogodila vašu zemlju i vaše ljude. Moje misli su sa porodicama i zajednicama koje su pogođene ovom katastrofom.

NATO je dobio vaše zahtjeve za pomoć sa helikopterima i dosta zemalja članica i partnera odgovaraju i reaguju na vaše zahtjeve, šalju helikoptere. Također šalju timove za reakciju u ovim vanrednim situacijama, donose vodu za piće, hranu, zaštitu i također finansijska sredstva. Mi smo u tijesnoj saradnji s Evropskom unijom da bismo vidjeli kako možemo podržati ova nastojanja koja se tiču pružanja pomoći i sanacije šteta. I dozvolite mi da vas uvjerim da smo mi spremni da pomognemo na bilo koji način na koji možemo, ukoliko se to od nas bude tražilo.

 

Gospodine Izetbegoviću, dozvolite mi da vas uvjerim da je cijela evroatlantska porodica uz vas u ovim teškim vremenima. NATO je predan budućnosti Zapadnog Balkana. Vaša sigurnost, vaša stabilnost i vaša budućnost su od značaja za nas. Bosna i Hercegovina je već vrijedan partner. Vi nam pomažete da napravimo pomake u Afganistanu, pomažete afganistanskim snagama da oni preuzmu odgovornost za svoju zemlju. A jedan od razloga za ovu moju posjetu, koja je već dugo vremena planirana, jeste da vam zahvalim upravo na tom vašem doprinosu.

 

Ove godine slavimo važne godišnjice u pristupanju novih zemalja članica NATO-u, uključujući Sloveniju, Albaniju i Hrvatsku. One su jače s NATO-om, a NATO je jači s njima. NATO-va politika otvorenih vrata je veliki uspjeh. Zajedno s proširenjem Evropske unije, mi smo proširili sigurnost i prosperitet i približili se našem cilju, a to je da cijela Evropa bude slobodna, mirna i stabilna.

 

Također želimo da se pokaže jedinstvo, liderstvo i politička hrabrost koja je potrebna da se krene naprijed u onome što ste vi izrazili kao svoju predanost u evroatlantske aspiracije. Dakle, isto ono što vam je potrebno danas da izađete na kraj s ovom užasnom prirodnom katastrofom koja vas je pogodila.

 

Također želim da vas uvjerim da možete i dalje računati na podršku NATO-a.

 

Foto galerija