5. saziv Predsjedništva BiH (10.11.2010. – 17.11.2014.)

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Franka Waltera Steinmeiera

26.5.2014

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke Frank Walter Steinmeier je, zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici u BiH, izrazio i saosjećanje njemačkog naroda s narodima u BiH zbog tragedije izazvane nedavnim poplavama. Istakao je kako je Njemačka veoma svjesna teških posljedica rata u BiH, kao i šteta prouzrokovanih prirodnom nesrećom koja je zadesila BiH u proteklim danima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić primili su ministra vanjskih poslova SR Njemačke Franka Waltera Steinmeiera.

Članovi Predsjedništva BiH informisali su ministra Steinmeiera o trenutnom stanju u poplavljenim područjima u našoj zemlji i tom prilikom izrazili veliku zahvalnost Vladi SR Njemačke za solidarnost i ukazanu hitnu pomoć u iznosu od jednog miliona evra, za  prevladavanje dramatične situacije izazvane poplavama u regiji. U kontekstu dugotrajne sanacione pomoći, članovi Predsjedništva BiH su izrazili očekivanje da će SR Njemačka pružiti finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini u sanaciji šteta i obnovi područja pogođenih ovom  najgorom prirodnom nesrećom u novijoj bh. historiji.

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke Frank Walter Steinmeier je, zahvalivši na srdačnoj dobrodošlici u BiH, izrazio i saosjećanje njemačkog naroda s narodima u BiH zbog tragedije izazvane nedavnim poplavama. Istakao je kako je Njemačka veoma svjesna teških posljedica rata u BiH, kao i šteta prouzrokovanih prirodnom nesrećom koja je zadesila BiH u proteklim danima. U tom kontekstu rekao je da Njemačka ima obavezu da pomogne BiH i da će se Njemačka u narednom periodu snažnije i aktivnije angažovati na procesu približavanja, ne samo BiH, nego cijelog Zapadnog Balkana, Evropskoj uniji.

Odnosi BiH i SRNJ su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, ocijenjeno je na sastanku. Razgovarano je i o aktuelnoj društveno-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te je istaknuto kako je SR Njemačka jedna od najznačajnijih zemalja partnera Bosni i Hercegovini u vanjskotrgovinskoj razmjeni i jedna od najvećih bilateralnih donatora koja već godinama pruža značajnu podršku BiH putem razvojne saradnje (tehničke i finansijske), čiji je osnovni cilj podrška BiH u procesu evrointegracija, na čemu su članovi Predsjedništva BiH također zahvalili ministru Steinmeieru.

Foto galerija