Sjednice Predsjedništva BiH

Održana 41. redovna sjednica Predsjedništva BiH

5.11.2013

Na današnjoj 41. redovnoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o davanju saglasnosti za produženje mandata OSCE misije u Bosni i Hercegovini do 31.12.2014. godine.

Predsjedništvo BiH je zatražilo od Vijeća ministara BiH da odredi ministra iz Vijeća ministara koji će učestvovati na 29. sjednici Stalnog odbora za ekonomsku i trgovinsku saradnju zemalja Organizacije islamske konferencije (COMCEC), koja će biti održana od 18-20.11.2013. godine u Istanbulu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

- Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji,

- Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za:

- Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o razvojnoj saradnji za period 2012-2016. godine,

- Sporazum o zajmu za Projekat „Sistem vodosnabdjevanja za općinu Livno – Livanjski horizont – Sjeverni krak Faza II“ između Bosne i Hercegovine koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Raiffeisen International AG.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o postavljenju profesionalnih vojnih osoba na formacijska mjesta u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o učestvovanju delegacije Bosne i Hercegovine na Sveobuhvatnom regionalnom sastanku ministara odbrane u Republici Sloveniji, od 1-3.10.2013. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja:

- Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i NATO organizacije za podršku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške,

- Sporazuma o vojnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i implementacionog protokola o finansijskoj pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Također, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o promjeni potpisnika za Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Francuske, koji se odnosi na mobilnost mladih i ovlastilo ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da ovaj sporazum potpiše.

Predsjedništvo BiH je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta Predsjedništva BiH za period I-IX.2013. godine.

Foto galerija